- 2 biji epal hijau yang segar bugar (dibuang biji dan dihiris nipis)
- 2 sudu teh halia yg disagat halus
- 2 sudu makan gula pasir
- 3/4 cawan tepung gandum
- 1/2 sudu teh garam
- 1/2 cawan gula pasir
- 3 biji telur ayam
- 2 cawan susu segar
- 1 sudu teh vanila
CARA MEMBUATNYA
- Panaskan oven 180C
- Susun buah epal yang dihiris nipis di atas pie dish atau apa2 je loyang pun boleh
- Taburkan 2 sudu makan gula dan sagatan halia di atas buah epal tu dan ketepikan dulu
- Masukkan tepung, garam, gula yang 1/2 cawan, telur, susu dan vanila ke dalam pengisar dan kisar sekejap hingga sebati
- Curahkan adunan ke atas epal yang disusun dalam pie dish tadi
- Bakar selama 45 min atau hingga garing permukaannya
- Keluarkan dari oven dan biarkan 10 minit baru boleh dihidangkan.
Jemput makan clafouti dengan nescafe o panas....
wah...lagi sekali kongsi resepi ttg epal hijau..
ReplyDeletekak, menu nie sihat tak? ayu perasan okey..tapi ada telur lah..rasanya tak berapa sihat kot?..kalau buang telur kuning okey kan>
bestnya, leh turun 10kg diet cam gitu?? tapi yg kat atas tu lagilah sedap dari biskut oatmeal... huhuu
ReplyDeleteAyu, akak mmg hari2 mkn epal hijau...hehe..sehari tak kunyah macam tak sah je...kalau tak buh kuning telur dia nanti rasanya kureng la sikit kan! sesekali makan, ok la, iye tak Ayu!!!
ReplyDeleteSari, semangat kena kuat masa akak berdiet mcm tu, mmg x tengok makanan lain masa tu...ada kawan akak diet mcm tu jugak tapi lagi bnyk kg yg dia turun..ikut metabolisme individu jugak kot...nak try ke? :))
klu adik ina dpt diet mcm tu kan bagus...10kg turun huhhh.... kira bagus la tu...
ReplyDelete