Friday, November 5, 2010

BISKUT COKLAT CIP + WALNUT

Petang tadi masa mengemas almari dapur baru terperasan ada 1 bekas tupperware penuh dengan coklat cip, datang la idea akak nak buat biskut ni. Nak buatnya senang sangat, dibantu oleh 2 orang assistant yang mengecohkan keadaan....assistant2 ni sebenonye ada udang disebalik batu...actuallykan depa nak meratah coklat cip tu aje...hemmm nama pun budak2 kecik kan!!
BAHAN2NYA
200 g tepung gandum *
1/2 sudu teh baking powder * 1/2 sudu teh soda bikarbonat *
1 1/2 sudu besar serbuk koko *
Secubit garam *
125 g mentega
1 biji telur A
60 g gula castor
60 g gula merah halus
80 g coklat cip
60 g kacang walnut
1 sudu teh esen vanila
( Bahan * diayak bersama2 sebanyak 2 kali )
CARA MEMBUATNYA
Mula2 gaulkan semua bahan yang diayak bersama2 dengan kacang walnut dan coklat cip, ketepikan dulu
Pukul mentega, gula castor dan gula merah sehingga betul2 kembang
Masukkan telur dan esen vanila
Setelah sebati masukkan bahan2 yang digaul mula2 tadi
Boleh la digaul dengan tangan secara perlahan2 dan tak perlu digaul lama2 sangat
Sekiranya adunan agak lembik, tambah sedikit tepung
Bentukkan bulat2 menggunakan sudu kecil
Panaskan oven 180C dan bakar selama 15-20 minit
Bila dah dikeluarkan dari oven, biarkan ia sejuk dulu sebelum dialihkan supaya biskut tak pecah

Ni la assistant yg tak diundang..masa ni biskut dah pun siap Bila biskut dah siap bukannya nak makan pun,main2 aje...kan mama dah merajuk :(

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...