Sunday, November 7, 2010

CHICKEN BLACK PEPPER WITH SHITAKEI MUSHROOM

Assalamualaikum semua...moga semuanya sihat di hari Ahad yang membahagiakan ini..Memang bahagia sangat kan kalau dapat bersantai dengan anak2 kat rumah. Ni salah satu hidangan yang akak masak untuk lunch nanti. Nak makannya lambat lagi so sempat la akak tayang2 kat sini dulu. Waktu beli cendawan shitakei ni kat Tesco memang dah niat nak masak camni. Resepinya seperti di bawah... BAHAN-BAHANNYA

1 ekor ayam dipotong 14 8 cendawan shitakei dihiris2kan 8 biji bawang merah * 4 biji bawang putih * 2 cm halia * 1 sudu makan sos lada hitam 1 sudu makan kicap pekat 2 sudu makan kicap cair 2 biji tomato dibelah2 2 biji cili merah dipotong mancis (memanjang) 1 labu bawang besar dipotong bulat 1 sudu makan tepung jagung dibancuh dengan secawan air 1 sudu makan gula dan sedikit garam (ikut citarasa masing2) yang bertanda * bahan untuk dikisar Cara membuatnya
  • Ayam digaul dengan sedikit je garam dan kunyit lalu digoreng seperti biasa dan ketepikan
  • Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan kisar hingga kekuningan
  • Masukkan sos lada hitam, kicap pekat dan kicap cair diikuti tepung jagung yang siap dibancuh dan sebatikan kuahnya
  • Masukkan ayam yang dah siap digoreng tu dan kacau2kan lagi
  • Masukkan pula buah tomato, cili merah dan bawang besar diikuti cendawan shitakei dan masak sebentar je hingga cendawan lembut
  • Tutup api dan boleh la diangkat dan sedia untuk dihidangkan.

Cendawan shitakei

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...