- Seekor ikan pari (dipotong sederhana besar)
- 3 sudu besar cili kering *
- 6 biji bawang merah *
- 1 labu bawang besar *
- 3 biji bawang putih *
- 2 cm belacan bakar *
- 2 batang serai ( 1 diketuk & 1 lg dikisar bersama2 bahan yg lain)
- 2 hirisan lengkuas diketuk2
- 1 mangkuk air asam jawa sederhana pekat
- 1 mangkuk air
- 1 bunga kantan dibelah 2
- 10 bij kacang bendi
- 2 tangkai daun kesum
- Garam secukup rasa
CARA MEMBUATNYA
- Mula2 kisarkan sehingga betul2 halus semua bahan bertanda * bersama sebatang serai
- Panaskan minyak lebih kurang 2 sudu besar dan tumiskan semua bahan kisar tadi bersama2 serai dan lengkuas yang diketuk, biarkan sehingga betul2 garing, boleh tambah sedikit air jika terlalu kering
- Masukkan air asam jawa, dan semangkuk lagi air, tunggu mendidih sebentar
- Dah mendidih masukkan bunga kantan, kacang bendi dan daun kesom, tunggu sebentar sambil dikacau2 bil hingga nampak berminyak di permukaannya
- Akhir sekali masukkan ikan pari dan garam secukupnya
- Tunggu mendidih dan tutup api apabila ikan sudah betul2 masak dan sedia untuk dihidangkan
bagus la akak ni layan pbantu mcm fmly. emmm... asam pedas ikan pari mmg best. bakar pun sodap...
ReplyDelete