Sunday, May 9, 2010

SAMBAL TUMIS SOTONG KEMBANG

  • Dah lama rasanya tak makan sotong kembang. Tiba2 teringin la pulak..so apalagi akak pun tinjau stok dlm freezer maka terjumpalah sotong2 kembang yang kebekuan. Dalam masa 1/2 jam dah siap. Normally hari Sabtu & Ahad kami akan kurangkan sedikit hidangan lauk pauk atas faktor bukan hari bekerja tapi hari ini bukan saja hubby, akak pun terlebih rajin pulak. Selain nasi beryani ayam & sotong kembang ni, lauk pauk lain adalah ayam masak merah, kari ayam, kurma telur, acar ikan keli, pecal, ayam goreng berempah, daging black pepper, masak lemak nangka muda ikan kering, sawi tumis dan dalca ayam. Ni resepi sambal sotong yang akak masak hari ini...

Bahan bahannya

  • 3 ekor sotong kembang
  • 3 senduk cili kering yg dikisar
  • 12 biji bawang merah )
  • 1 biji bawang besar )
  • 6 biji bawang putih ) dikisar
  • 2 inci belacan bakar )
  • 3 biji buah keras )
  • 2 sudu makan santan pekat
  • 3 biji tomato dibelah 4
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • 3 sudu makan gula
  • 1 sudu teh garam
  • Minyak untuk menumis

CARA MEMBUATNYA

  1. Sotong di potong ikut sesuka hati kita. Macam akak potong yg kat dlm gambar tu lah..
  2. Dah dibersihkan toslah kering2.
  3. Masukkan ia dalam kuali dan masaklah sehingga keluar semua air sotong.
  4. Kacau2kan dan bila dah kering airnya keluarkan sotong tu.
  5. Tumiskan bawang2 , belacan & buah keras hingga garing
  6. Masukkan cili kisar, tambah air sikit dan masak perlahan2
  7. Bila dah pekat baru masukkan sotong diikuti tomato dan air asam jawa.
  8. Akhir sekali masukkan gula dan garam secukup rasa. Tak perlu tunggu lama sebab sotong memang dah masak. Kalau terlebih masak sotong akan jadi keras macam getah.

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...