Friday, October 17, 2014

WAFFLE RANGUP KEGEMARAN ANAK2


Assalamualaikum...Petang2 makan waffle, amacam? Kat rumah ni anak2 lebih suka makan waffle waktu petang2 gini. Kalau buat untuk breakfast memang depa tak berapa berkenan. Memandangkan petang ni free sikit so akak pun bancuh adunannya dan macam biasa siapa yang nak makan dia buat sendiri.  Anak2 pun dah biasa buat dan depa lagi suka buat sendiri pun. Mama pun apa lagi boleh la lepak sini kejap.

Resepi waffle ni dah lama akak gunakan dan takkan tukar ke yang lain dah sebab dah cukup terbaik bagi tekak akak sekeluarga. Lupa pulak dari mana source nya tapi yang pasti dari website omputih.

Waffle ni memang gebu and at the same time memang rangup. Waffle ni makan la sewaktu panas2. Bila nak makan baru buat, baru rasa freshnya tu. Anak2 akak suka makan dengan kaya , jem strawberi atau ais krim. 

Resepinya macam biasa ada kat bawah ni. Selamat bersantai di malam Sabtu... :))

BAHAN BAHANNYA
  • 2 biji telur ayam
  • 2 cawan susu segar
  • 1/3 cawan mentega cair
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung jagung
  • 1 sudu besar baking powder
  • 1/2 sudu teh garam
  • 3 sudu besar gula                                         


CARA MEMBUATNYA
  1. Mula2, asingkan telur kuning dan telur putih dalam 2 bekas.
  2. Campurkan bahan2 seperti susu segar, mentega cair, tepung jagung, tepung gandum, baking powder dan garam ke dalam bekas telur kuning. Guna mixer dan sebatikan adunan.
  3. Kemudian, campurkan gula ke dalam bekas mengandungi telur putih, pukul guna mixer sehingga bertanduk (bila terbalikkan bekas adunan takkan jatuh)
  4. Apabila telur putih sudah kental, ambil sikit2 dan kaup balikkan perlahan lahan kedalam adunan tepung tadi sehingga habis.
  5. Sementara itu, panaskan waffle maker terlebih dahulu
  6. Guna senduk dan tuangkan ke dalam acuannya, jangan terlalu tebal 
  7. Tutup waffle maker dan biarkan sehingga ia cukup masak & garing bergantung kepada citarasa masing2. Setelah 5 minit boleh buka dan tengok kegaringannya tu.
  8. Apabila  sudah cukup garing, keluarkan dan sedap dimakan panas2 dengan jem, kaya, mentega kacang, aiskrim, madu dan buah2an.

2 comments:

  1. Sedapnya.. Anak2 pun suka. Bila nak cuba ni ☺️

    ReplyDelete
  2. Boleh try ni... zaman bila saya free ni ...tq sharing resepi

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...