Friday, March 25, 2011

RENDANG KERISIK DAGING & PERUT LEMBU

Assalamualaikum...Kalau masak rendang ni, macam sekelip mata je dah habis. Memang sangat2 digemari ramai. Dah 2 hari berturut2 lauk ni jadi menu, tapi tetap laku. Arini, pukul 2 petang semua lauk pauk dah licin, memaksa akak memasak 2nd round pulak. Emmm...tengok cuaca mendung kemungkinan besar akan hujan so tambah sikit2 je lagi lauk udah le... Rendang ni dimasak berkuah sikit sebab jika dimasak kering kurang yang berminat. Yang buatkan orang berkenan sebab ada si perut lembu tu. Ok lah, otak macam dah beku je ni, akak letak je la resepi macam biasa yea...Insya Allah panjang umur jumpa lagi dengan resepi yg lain pulak...Tataaaa.... BAHAN BAHANNYA
  • 1 kg daging dipotong kecil
  • 1 kg perut lembu dipotong kecil
  • 3 sudu besar cili kering kisar
  • 5 sudu besar kerisik
  • 1 1/2 biji kelapa diambil santannya
  • 2 helai daun kunyit dihiris halus
  • 2 keping asam gelugur
  • 2 sudu besar gula
  • Garam secukup rasa

BAHAN PENUMIS

  • 3 biji bawang merah dihiris halus
  • 2 biji bawang putih dihiris halus
  • 1 inci halia dihiris halus
  • Rempah 4 sekawan (1 kulit kayu manis, 2 bunga lawang, 3 pelaga & 4 cengkih)

BAHAN YANG PERLU DIKISAR BERSAMA

  • 15 ulas bawang merah
  • 8 ulas bawang putih
  • 10 biji cili padi
  • 1 inci halia
  • 1 inci lengkuas
  • 2 inci kunyit hidup
  • 3 batang serai
  • 3 biji buah keras

CARA MEMBUATNYA

  1. Daging & perut lembu direbus sehingga lembut
  2. Panaskan kuali dengan 3 sudu besar minyak dan tumiskan bahan penumis sehingga naik aromanya dan agak garing
  3. Masukkan bahan2 kisar dan cili kisar, kacau2kan supaya sebati
  4. Diikuti daging & perut yang sudah direbus tadi bersama air rebusannya
  5. Biarkan ia merenih seketika, kacau2kan biar mesra
  6. Masukkan pula santan dan kacau2kan lagi, biarkan sehingga kuah menjadi agak pekat
  7. Baru masukkan kerisik dan kacau2kan biar sebati
  8. Apabila sudah pekat kuahnya masukkan asam gelugur, gula dan garam secukup rasa yang dikehendaki dan kacau2kan lagi
  9. Yang terakhir masukkan daun kunyit, kacau sebentar dan boleh la ditutup api, sedia untuk dihidangkan

7 comments:

  1. kak, sedapnyaaa ada perut lembu tu..tak pernah buat rendang perut lagi..menarik nanti nk cuba jugalah..:)

    ReplyDelete
  2. sah confirm sedap nih..smp kak lina kene masak 2x..hehe..lapo blk dh nie..

    ReplyDelete
  3. kalau rendang tu kira biasa la..tp ni rendang dgg n perut yg wat spesel..ada kelainan n nmpk sgt sedap..ada ms n kerajinan bleh try

    ReplyDelete
  4. Nieza...lain sikit bila ada perut tu..sape suka mkn perut lmbu mst kata sedap kecuali yg x suka..bila free nnt cuba la buat yea.. :)

    Lyza...confirm x tipu punyer..haha...meh sini akak bg rasa sikit, nak x?

    Lina_pg...mmg pon bila org tengok perut tu yg org minat, tp ada jugak org yg x mkn prut lembu kan...itu x dpt ler akak nak nolong..hik2

    ReplyDelete
  5. Assalam Lina..wah spesel rendang ni..memang tak jumpa kat tempat lain kut, lagi pula mesti sedap , cepat je habisnya.

    Nal merasa pun dok jauh, masa lalu p CH ada gak intai2 tapi bukan jalan pahang tu kut

    ReplyDelete
  6. satu kelainan boleh try ni masukkan perut lembu sekali

    ReplyDelete
  7. Rosa..Waalaikumussalam, sebenornye akak hentam je masukkan perut tu, tapi bila ada sambutan baru buat lagi..mcm tu lah, nak kata special sgt tu x lah kot..cuma nak bg customer tengok yg lain sikit..emmm ngape intai2 je, singgah ler! rth ni bukan 5star, 3star pun idak...baru nk belajo2 brniaga makanan.. :)

    Chik Mimi...Ha ah..selalunya pon akak tak letak perut, ni baru try & org pon suka nampaknye. Nanti cuba lah yea.. :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...