- 3 biji ubi keledek merah
- 300 gm udang segar
- 1/2 biji kelapa parut
- 3 cawan tepung gandum
- 1 sudu makan gula
- Garam secukup rasa
BAHAN2 YANG PERLU DIKISAR BERSAMA2
- 5 biji cili merah
- 5 biji cili padi
- 3 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 batang serai
- Kupas ubi keledek & potong kecil2 lalu direbus dengan sedikit garam sehingga lembut, lenyekkan ubi sehingga hancur kesemuanya
- Campurkan tepung gandum dan uli, sekiranya masih lembik tambah la sedikit lagi tepung sehingga adunan tepung ni boleh dibentuk
- Untuk intinya, udang dikupas kulitnya, dibersihkan & dicincang halus, boleh jugak dikisar
- Masukkan 3 sudu besar minyak masak & tumiskan bahan kisar sehingga naik aromanya
- Masukkan isi udang tadi dan kacau2kan diikuti kelapa parut, kacau lagi sehingga inti nya agak kering & garing
- Terakhir baru masukkan gula dan garam secukupnya, kacau biar sebati dan boleh la ditutup apinya & biarkan ia sejuk seketika
- Ambil adunan tepung yang dah siap diuli tadi dan timbang setiap satu 35 g, bulat2kan
- Leperkan ia sederhana nipis diatas telapak tangan
- Sudukan inti secukupnya di atas tepung tadi & cantumkan tepung agar tertutup rapat keseluruhannya, gunakan jari dan bentukkan ia bulat2, letak seekor udang hidup diatas kuih tadi & tekan2kan sedikit dengan jari supaya melekat kuat & tak tertanggal semasa digoreng
- Panaskan minyak masak secukupnya, dengan kepanasan sederhana gorengkan satu persatu, terbalikkan, tunggu hingga masak dan berwarna keemasan baru diangkat & ditoskan
As'salam..dtg mlm rmh akk ni lapur pulak negok ada kuih cucur badak..sy suka kuih ni...cantik kuih akk siap ada udg di tgh lg tu....
ReplyDeleteakak, sedapnya..lama tak buat kuih ni.. malas sama ...order 10 ketoi kak...hehe
ReplyDeleteAssalamualaikumwbh kak Azlina....weheeeeeeeeee chok badak ni peberet asben, tak penah lagi wat...minggu ni g carik keledek merah la...mm tp kat sini payoh noh keledek merah....keledek putih pun tak pe kot kan kak?
ReplyDeleteMMM wat lapor lak tgok itu udang posing baaaaaaaaaik punyer.....ops..pose ar today....ngeh4!!! Lufe laks.....ahaks...!
salam kak, anak saya tanya ni (mcmana nak jawab ye?)kenapa panggil cucur badak, kuih ni kegemaran badak ke?haha..saya pun suka kuih ni, tapi xkuasa nak makan sorang2, kalau teringin mesti gi beli je.
ReplyDeletesusah nk jumpa org jual cucur badak skrng ni..nk bt sendiri x brp nk rajin :)) ni klu hidang sepiring ni mau hilang sekelip mata..sedapnyer..klu ad udang cmtu..dia yg sy ngap dulu..:p~
ReplyDeleteWaalaikumussalam Sheila...dh lama akak tringin nk mkn kuih ni, tp x minat nk beli,jd kena la buat sendiri..Puas mkn yg buat sendiri ni sbb boleh bubuh inti bnyk2... :)
ReplyDeleteNieza, nk 10 ketoi akak bg 20 ketoi, ok tak? puas hati dpt mkn kuih ni tau, sbb dh lama sgt x mkn..hehe
Waalaikumussalamwbh Ayu...ala x kisah keledek merah or putih, janji tgn isteri trcinta membuatnye pasti hubby suke kan...kan..owh kat doha x de jual keledek merah yea..leh la kita ekspot kledek ke sana..hik3
Del...betui sgt tu, pasai tu la akak buat je kuih ni, sebenonye pon x rajin jugak sbb anak2 x suka mkn. mmg wajib ngap udg dulu baru kuihnye kan! hehe
Waalaikumussalam Umi...hik3 nk gelak dulu baru jawap yea!!! haaa..akak rasa kn sbb bentuk dia yg bulat2 gemok2 mcm cik badak tu kot! ank2 akak x minat kuih ni, yg sorang tu kata dengo nama pon dh x de selera..wahhhhaha :)
ReplyDelete