Sunday, March 6, 2011

NASI GORENG AYAM PANGGANG BBQ

Menu makan malam yang agak berat. Makan malam pun agak lewat tadi..so sekarang ni masing2 dah kekenyangan dek penangan ayam panggang, kentang bakar, coleslaw & ditambah lagi dengan nasi gorengnya. Emmmm...mata pon dah ngantuk ni, awal pulak rasa nak tido arini, tapi akak masih ada 1 lagi tugasan yang perlu disiapkan...ceeewah..macam iye2je kan!
Yang sebenonya tugasan tu adalah melipat kain baju yang keringnya secara berperingkat. Siang tadi awal2 lagi dah hujan so banyak kain baju yang tak sempat kering sepenuhnya.Yang mana yang masih basah manja2 tu akak gantung bawah kipas. Yang mana yang dah kering dulu tu kita lipat la sikit2..Akak paling suka kerja melipat kain ni sebab sambil lipat tu boleh duduk2, boleh sembang2, boleh tengok tv & mcm2 boleh la lagi. Ntah apa2 pulak cerita akak kat sini eh! Dah melalut ke mana2 dah ni..mungkin gara2 makanan yang belum betul2 hadam ni kot...
Ok lah...letak resepi ayam je la kat sini. Resepi nasi goreng tu tak perlu rasanya sebab super simple sgt arrr.... Insya Allah panjang umur kita jumpa lagi... :)
AYAM BBQ
BAHAN BAHANNYA
  • Seekor ayam dibelah kepada 2 bahagian
  • 5 sudu besar sos BBQ
  • 3 sudu besar madu
  • 2 sudu besar cili kering kisar
  • 1/2 sudu besar lada hitam kisar
  • Sedikit garam
  • Mentega secukupnya
  • Ubi kentang russet

Bahan2 yang dikisar bersama2

  • 5 ulas bawang merah
  • 1 labu bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 cm halia

CARA MEMBUATNYA

  1. Ayam dibersihkan dan ditoskan airnya
  2. Campurkan bahan kisar dengan kesemua bahan2 lain & gaulkan ia sehingga betul2 sebati
  3. Lumurkan bahan ini keseluruh bahagian ayam sehingga betul2 rata
  4. Perapkan selama 1 jam
  5. Panaskan oven 200C dan letakkan 3 sudu mentega ke atas dulang pembakar ayam dan biarkan mentega cair
  6. Letakkan ayam ke atas dulang pembakar tadi dan bakar selama 40 - 50 minit sehingga betul2 masak & garing
  7. Setiap 15 minit, sapukan lebihan perapan dicampur sedikit mentega ke atas ayam tadi
  8. Untuk ubi kentangnya pula, rebuskan ubi yang telah dikupas kulitnya dan dibelah ke 4 bahagian sehingga empuk
  9. Toskan ubi & gaulkan ia dengan lebihan perapan ayam tadi
  10. 10 minit terakhir baru masukkan ubi kentang dan dibakar bersama2 dengan ayam sehingga nampak garing
  11. Apabila sudah masak keluarkan dari oven dan sedia untuk dinikmati seisi keluarga dengan apa sahaja hidangan sampingan yang dirasakan sesuai....

2 comments:

  1. sedapnya menu ni kak..tak thn nengok ayam tu dok berposing tu..hehe

    ReplyDelete
  2. Nieza...ayam tu berposing sebelum kena ngap. lepas mkn dh tak larat bangun pulak, terlebih kenyang :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...