Monday, March 28, 2011

MEE ROJAK AYAM

Assalamualaikum semua...Mee rojak ni akak masak untuk tengahari tadi. Cukuplah untuk mengenyangkan rakyat jelata dirumah ni sampai ke malam. FYI, on Sunday lunch kat rumah ni kebiasaannya pukul 3 petang ke atas, so mana lah tak kenyang sampai ke malam...

Ok lah tak boleh lama2 , dah pukul 1 pagi. Seperti biasa la, resepinya seperti di bawah nie...

 
BAHAN BAHANNYA
 
  • 2 bungkus mee kuning
  • Ayam secukupnya
  • 4 ubi keledek merah
  • 1 mangkuk kismis emas
  • 6 biji buah tomato
  • 3 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar serbuk cili
  • 1 sudu besar serbuk pati ayam
  • 2 sudu besar gula
  • Garam secukup rasa
  • Sayur sawi secukupnya dicelur & ditoskan
  • Tauge
  • Tauhu goreng
  • Telur rebus
  • Cucur udang dipotong kecil
  • Sengkuang & timun dihiris memanjang
  • Cili merah dihiris2
  • Daun bawang & daun sup dihiris2
  • 7 ulas bawang merah *
  • 4 ulas bawang putih *
  • 1 inci halia *
bahan bertanda * dikisar bersama2
 
CARA MEMBUATNYA
  1. Ubi keledek dipotong kecil2,direbus sehingga empuk & dikisar sehingga betul2 lumat
  2. Kismis dikisar dengan secawan air, ulangi kisar semula lebihan kismis pada penapis dgn menambahkan secawan air lagi & tapis lagi
  3. Buah tomato dikisar sehingga hancur
  4. Panaskan 2 sudu besar minyak dalam periuk yang sesuai dan tumiskan bahan2 bertanda * sehingga naik bau
  5. Masukkan serbuk cili dan kacau2kan lagi
  6. Diikuti kisaran keledek, tomato & kismis, kacau2kan supaya betul2 sebati
  7. Tambahkan 2 mangkuk air supaya kuah tidak terlalu & masak dengan api perlahan & biarkan ia mendidih
  8. Masukkan pula sos tomato, serbuk pati ayam, gula & garam secukup rasa, kacau lagi
  9. Biarkan ia mendidih lagi dan bolehlah ditutup api apabila kuah sudah agak pekat
  10. Ambil mee kuning yang dicelur terlebih dahulu dan letakkan dalam mangkuk, tambahkan bahan2 lain seperti ayam, tauhu goreng, telur rebus, cucur udang, sayur sawi & tauge dan tuangkan kuah secukupnya. Letakkan sedikit hirisan cili merah, daun bawang, daun sup & bawang goreng di bahagian atasnya dan sedia untuk dimakan

8 comments:

  1. Salam KAK,
    Pertama kali kat blog kak yg cantik ni.very interesting malaysian recipe.Memang missnya semua:(.rojak ni make me mouthwatering.

    following blog kak..

    ReplyDelete
  2. Azlina...rasa lapo lak perut ni tengok rojak ayam ni....baru ada selera nak makan....mesti sedap ni...

    ReplyDelete
  3. Assalam kak, wah sedapnya mee rojak ni...mcm mee rebus yer kak...nanti nk cubalah...kuih talam kat bawah tu pun nampak sedapla...laparlah pulak singgah dapur akak ni...hehe

    ReplyDelete
  4. sedap mi rojak..kat png panggil mi rebus..sedap tuu

    ReplyDelete
  5. aduhhhh...klu kat kg ni selalu mkn...nk bt sndri bcinta la plk...hehehe...

    ReplyDelete
  6. Kavitha...hi!! thanks yea, next time dtg lagi ok... :)

    Cik cek...maceh yea dtg tengok mee rojak ayam nie, akak dh jenuh cari rumah cik cek x jumpa2, smpi sesat2 dh ni, cerr bg link dia :)

    Si dara...owh sudah semestinya lah sedap. kalau x percaya meh sini akak bg rasa, nak x?

    Waalaikumussalam Nieza..adik beradik mee rebus je, tp lebih simple cara membuatnye.kalau lapo meh la akak hidangkn makanan, bnyk lg ni kat dapur tu, mcm2 ada.. :)

    ReplyDelete
  7. Lina_pg...ha ah sama je mcm mee rebus..cuma letak ayam goreng tu bnyk2 baru anak2 berebut nk mkn, kalau x depa x heran pon.. :)

    Moklong...awat la bercinta pulakkk, xpe2 nnt akak buat lg leh anto sikit kat sana yea.. :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...