Saturday, March 12, 2011

KARI KEPALA IKAN MERAH

 
Assalamualaikum....Petang Sabtu yang indah & menceriakan!!! Dah lama tak makan kari kepala ikan. Tengok2 ada pulak kepala ikan merah yang fresh ni. So, apalagi terus je la akak memasaknya. Actually, tak masak banyak pun, mcm yg kat gambo tu 2 ketui aje & sebab anak2 tak dibenarkan memakannya untuk kebaikan depa juga. Emmmmm...kuah kari yang agak pekat & tak gunakan banyak santan, cuma lebihkan air asam jawanya. Biasa la akak kalau masak kari tak pedas tu bukanlah akak namanya... Macam biasa resepinya seperti kat bawah ni... :)  

BAHAN BAHANNYA
  • Seketul kepala ikan merah dibelah 2
  • 2 sudu besar serbuk rempah kari ikan
  • 1/2 sudu besar serbuk cili
  • 2 buah tomato dibelah 2 setiap satunya
  • 1 batang cili merah dibelah tengah
  • 1 batang cili hijau dibelah tengah
  • 6 biji kacang bendi
  • Garam secukup rasa
  • 1 mangkuk air asam jawa
  • 1/4 cawan santan pekat
BAHAN UNTUK DIKISAR BERSAMA2
  • 6 ulas bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 1/2 labu bawang besar
  • 1 cm halia
  • 1 batang serai
  • 1/2 sudu makan belacan Melaka
  • 1-2 biji buah keras
BAHAN BAHAN TUMIS
  • 2 ulas bawang merah dihiris2
  • 2 ulas bawang putih dihiris2
  • Beberapa hirisan halia
  • 1 sudu makan halba campur
  • 2 tangkai daun kari
CARA MEMBUATNYA
  1. Panaskan sedikit minyak didalam periuk dan masukkan bahan2 tumis dan biarkan sedikit layu & kekuningan
  2. Masukkan semua bahan kisar dan kacau2kan sehingga sebati
  3. Masukkan pula serbuk rempah kari ikan dan serbuk cili dan kacau2kan lagi, tunggu sehingga agak garing dan naik baunya
  4. Perlahankan api dan masukkan santan pekat, kacau2kan sebentar baru masukkan kepala ikan, tunggu mendidih sekejap kuahnya
  5. Masukkan air asam jawa, buah tomato, cili merah, cili hijau dan terakhir kacang bendi, kacau2kan sebentar
  6. Tambahkan garam secukup rasa yang diingini dan tunggu sehingga ikan betul2 masak dan boleh la ditutup api
  7. Sedia untuk dihidangkan

4 comments:

  1. sedap ni kari kepala ikan..mkn ngan ns panas2 + sambal belacan..pergg sedap tak hengatt..ada lagi tak ni?dah ba pinggan siap2 ni..nk tumpang mkn hehehe

    ReplyDelete
  2. salam sabtu...

    ari ni kte pun buat kari kepala ikan tp guna ikan jenahak..cam janji lak kan..hehe. baru nk tulis n3 tp x tau bl nk publish. selamat berehat yer...

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikumwbh kanda....mmm maaf la Ayu busy hujong minggu, was trying to find ikan merah gak kat sni....baru semalam jumpa...yabedabedoooooooo....

    nak minta curry kak k..nak minta vungkus sekali ngan roti jale....ngeh4!!!

    ReplyDelete
  4. Lina_pg...meh2 dtg sini boleh kita mkn ramai2. kari yg kat gambo tu dh lama abis tp kalau nk akak boleh je msk lg... :)

    Dj Dayang...nnt akak nk gi tengok kari ikan jenahak tu..kalau ada lg nk mintak rasa sepinggan..hehe..selamat berehat juga buat dj :)

    Ayu...Waalaikumussalam dinda, dh msk ke ikan merah tu? nnt dh msk anto kat akak semangkuk ok! nnt akak nk menjala roti baru leh anto kat Ayu eh..yg ada skrg kat umah ni roti canai je, tu pon yg frozen..kih3 :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...