Sunday, June 13, 2010

PARU LADA HITAM BERSANTAN

Salam Ahad yang ceria ! Paru lada hitam bersantan ni antara masakan akak hari ini. Masakan ini antara masakan akak yang paling simple..Sesuai jugak untuk ibu dalam pantang. Makan dengan nasi panas2 memang sedap. Ramai yang gemar makan paru termasuk akak sendiri, lebih suka makan paru dari daging. Makan organ dalaman ni sekali sekala ok tapi jangan selalu, tak elok kata orang...(bukan kata akak ya..) Meh la kita tengok resepinya, jom .... 

BAHAN BAHANNYA
  • 1 kg paru
  • 2 batang serai diketuk2
  • 1 helai daun kunyit dikoyak2
  • 1 sudu makan lada hitam ditumbuk kasar
  • 1 cm kunyit hidup ditumbuk
  • Santan pekat dari sebiji kelapa
  • 2 sudu makan gula
  • Sedikit garam
  • 1 asam keping
CARA MEMASAKNYA
  1. Seperti biasa paru direbus dahulu sehingga betul2 empuk.
  2. Hiris nipis2 paru dan masukkkan dalam kuali.
  3. Masukkan juga semua bahan2 yang lain kecuali asam keping, garam & gula.
  4. Masak atas api sederhana sehingga betul2 pekat.
  5. Bila dah pekat masukkan asam keping, garam dan gula.
  6. Sesuaikan rasanya ikut selera masing2.
  7. Tunggu hingga betul2 kering baru tutup apinya dan sedia untuk dihidangkan

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...