Tuesday, June 15, 2010

AYAM GORENG BEREMPAH MAMAK STYLE

Salam ceria semua...mana tak ceria perut masing2 dah kekenyangan dan time2 gini paling best kalau dapat lazy2kan diri atas sofa kan...Itu bagi yang suri2 kat rumah boleh la buat, tapi bagi yang bekerja tu jangan nak lazy2 tau nanti bos marah ! Ini ayam goreng berempah yang akak buat untuk tengahari tadi. Actually kan akak dah banyak kali buat ayam goreng berempah ni, tapi yang ini akak rasa yang paling menepati citarasa akak. Memang best la ayam ni cukup semua rasa dan yang paling penting tersangatlah garing tepungnya itu. Resepi akak letak dibawah ini BAHAN BAHANNYA
  • Ayam seekor dipotong 10 (akak potong 12)
  • 4 sudu besar tepung ubi kayu
  • 2 sudu besar tepung beras
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • 1 sudu kecil serbuk lada putih
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • 2 sudu besar serbuk kari daging
  • 1 sudu besar serbuk cili
  • 1 bawang besar+4 ulas bawang putih+2inci halia dikisar
  • 3 tangkai daun kari dipotong halus
  • Serbuk kunyit dan garam secukupnya
  • Minyak secukupnya
CARA MEMBUATNYA
  1. Bersihkan ayam dan tapiskan ia sehingga betul2 kering.
  2. Lumurkan dengan serbuk kunyit dan sedikit garam dengan rata.
  3. Masukkan serbuk kari, kisaran bawang dan gaul rata lagi.
  4. Perapkan di peti sejuk selama 1-2 jam.
  5. Gaulkan sekali tepung ubikayu, tepung beras dang tepung jagung bersama serbuk lada putih dan daun kari. Bubuh sedikit air dan dapatkan kelikatan yang tepat.
  6. Gaulkan sekali ayam yang diperap dengan bancuhan tepung tadi.
  7. Perap lagi 20-30 minit.
  8. Goreng ayam dalam minyak yang betul2 panas, biar ayam betul2 tenggelam dalam minyak.
  9. Goreng api sederhana. Angkat bila sudah nampak betul2 garing & toskan minyaknya

1 comment:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...