Sunday, June 13, 2010

BLUEBERRY CHEESE TART

Blueberry cheese tart ni akak buat petang tadi untuk kudapan anak2 waktu depa belajar. Anak2 siap suruh buat lebih untuk makan2 time tengok bola nanti..al maklumlah anak2 lelaki kalau pasal bola sanggup bersengkang mata sampai ke pagi, babahnya pun sama jugak kalau time piala dunia ni, tak tidur pun tak pe..Rasa2nya ramai yang tahu buat tart ni kan, takpe lah kot2 ada yang tak tau lagi resepinya dan teringin nak makan boleh la try ya ! BLUEBERRY CHEESE TART SUMBER : HAJAH NORAINI HAJI ZAKARIA BAHAGIAN PASTRI
  • 125 g mentega
  • 60 g gula kastor
  • 1 biji kuning telur
  • 250 g tepung gandum serbaguna
  • Sedikit garam
  • 1/2 sudu teh esen vanila
  • 1 - 2 sudu makan air
CARA MEMBUATNYA
  1. Campurkan mentega, gula, garam dan esen vanila, pukul sampai kembang. Masukkan telur dan pukul lagi.
  2. Masukkan pula tepung sedikit2 dan gaul hingga jadi doh yang lembut. Jika agak kering tambah air dan uli lagi.
  3. Bulat2kan doh sebesar ibu jari dan tekan dalam acuan tat.
  4. Bakar 20 min dengan suhu 180 C. Bila dah sejuk sikit keluarkan ia dari acuan tat.

INTI KRIM KEJU

  • 250 g krim keju Philadelphia
  • 50 g mentega
  • 70 g gula kastor
  • 1 biji telur
  • 1/2 cawan blueberry pie filling

CARA MEMBUATNYA

  1. Pukul krim keju, mentega dan gula sampai kembang dan gebu.
  2. Masuk telur dan pukul lagi hingga sebati.
  3. Sudukan inti dalam tat yang telah dibakar.
  4. Letakkan sedikit blueberry filling ditengahnya.
  5. Buat corak lorekan ikut kreativiti masing2.
  6. Bakar semula selama 20 min dan suhu 180 C.

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...