Wednesday, June 30, 2010

AYAM MASAK MASALA

Assalamualaikum buat semua..moga2 semuanya sihat2 je ya! Malam ni akak buat ayam masak masala. Akak masak lauk ni bukan untuk dimakan dengan nasi tau...tapi untuk dicicah dengan roti canai yang dibuat sendiri tadi. Wah, anak bila tau je mama nak buat roti canai mula la riuh rendah order roti canai kesukaan masing2. Ada yang nak roti canai telur, ada yang nak roti canai planta, ada yang nak roti canai pisang , akak pun layan je la apa depa nak. Actuallykan, akak pun memang semenjak dua menjak ni dh macam seronok menebar roti canai. Especially bila semakin lama semakin cantik tebarannya. Rasa macam dah lulus je, dah boleh jadi menu kat RTH ni..hehe..
Ni resepi ayam masala...
Seekor ayam
1 bawang besar dihiris2
10 biji bawang merah )
5 ulas bawang putih ) dikisar
Halia 1cm )
2 sudu makan serbuk cili
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
3 sudu besar rempah kari daging
1 sudu teh serbuk kas-kas ) takde pun
1 sudu teh garam masala ) takpe
4 biji limau nipis diambil jusnya
2 tangkai daun kari
2 sudu makan gula
Garam dan kunyit secukupnya
Ayam diperap bersama garam, kunyit, serbuk cili, 2 sudu makan bawang2 yang dikisar dan air limau selama setengah jam.
Gorengkan ayam hingga masak. Ketepikan dulu ayam.
Didalam kuali, tumiskan bawang besar yang dihiris, lebihan bawang kisar, rempar kari, jintan manis dan jintan putih.
Bila tumisan tu dah wangi je baunya bolehla dimasukkan ayam tadi, daun kari dan secawan air.
Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Masak lebih kurang 10 minit dan sedia dihidang.

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...