Tuesday, July 26, 2011

ROTI LAPIS BAKAR DAGING BERKEJU

Assalamualaikum...Baru berkesempatan nak mengupdate blog..begitulah nampaknya bila segala2 yang berada disekeliling memerlukan perhatian yang lebih. Okay, ni adalah menu untuk makan lepas Maghrib tadi. Selain dari roti lapis bakar ni ada juga nasi goreng ayam buat yang rasa kepingin nak makan nasi tuu, emmmm perut Melayu gitu laaa kan tapi bagi akak cukuplah makan roti lapis ni..(not to say yang akak bukan Melayu ok!) Cuma bila umur dah meningkat ni soal pemakanan haruslah dijaga. Cukuplah makan nasi sekali sehari je...

Bagi sesiapa yang teringin nak cuba resepi yang simple & cukup mengenyangkan ni boleh la lihat resepi di bawah

BAHAN BAHAN
  • 8 keping roti putih (dipotong bahagian tepinya)
  • 1 mangkuk kecil daging dicincang/dipotong halus
  • 1 labu bawang besar dipotong dadu
  • 2 ulas bawang putih dicincang halus
  • 6 biji tomato ceri dibelah 4 setiap satu
  • 3 kepingan keju dipotong kecil2
  • 1 cawan susu cair
  • 3 biji telur
  • 1 sudu teh serbuk lada hitam
  • Garam secukup rasa
CARA MEMBUATNYA
  1. Panaskan sedikit minyak & goreng daging sehingga agak garing, angkat & ketepikan
  2. Dengan lebihan minyak tadi tumiskan bawang putih &  bawang besar sehingga layu, masukkan serbuk lada hitam, kacau2kan & diikuti dengan daging goreng tadi, kacau sebati
  3. Masukkan tomato ceri, garam dan kacau2kan. Boleh la ditutup apinya
  4. Pecahkan telur dan kocak2kan & masukkan pula  susu cair & kacau sehingga sebati, ketepikan dulu
  5. Didalam bekas casserole, griskan sedikit mentega dipermukaannya
  6. Susun 2 keping roti (bekas yg akak gunakan kecil saja & cukup2 muat utk 2 kepingan saja, jika bekas besar boleh tambah rotinya sehingga menutupi kesemua bahagian)
  7. Tuangkan adunan telur & susu sehingga roti terendam sepenuhnya. Lapiskan dengan inti daging tadi dengan rata dikeseluruhan roti tadi. Taburkan potongan keju dibahagian atas inti pula
  8. Lapiskan dengan 2 keping roti lagi, tekan2 sedikit roti dan ulangi no 7 sehingga siap kesemua lapisan roti & lapisan inti daging diakhiri dgn lapisan roti...akak buat 4 lapisan roti & 3 lapisan inti
  9. Bakar dalam oven suhu 180C selama 20-30 minit atau sehingga permukaannya garing
  10. Keluarkan dari oven, tunggu sebentar dan bolehlah dipotong kepada beberapa bahagian. Picitkan sos cili & mayonis diatasnya jika suka..

2 comments:

  1. kalau dapat makan ini, tak makan nasik pon takpe dah...cukup kenyang dah pada saya..ada daging, keju, rotinya lagi...umpphhh!

    ReplyDelete
  2. Azlina...

    Lasagna malaysia..kak cek penah buat sekali dulu...sedapppp....:)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...