Assalamualaikum...betul2 geram dengan line internet yang tersangat la slow, terpaksa la lupakan niat untuk blogwalking di tengah2 malam ni. Harap2 esok line kembali normal. Kat gambar tu saja nak tunjuk agar2 pudding yang dibuat masa harijadi anak akak kelmarin. Pudding bersusu macam ni memang sedap dimakan sejuk2, nak buat pun mudah. Rasanya kat n3 sebelum ni pun akak dah pernah buat pudding lebih kurang je macam yang ni tapi bentuk je yang berbeza.. Resepi pudding macam ni biasa la kan...mesti ada telur & susu cair baru sedap betul tak? Kot2 ada sesiapa yang baru nak belajar buat pudding yang simple2 tu boleh la cuba ya!
BAHAN BAHANNYA
- 1 bungkus serbuk agar2
- 1 biji telur
- 1 cawan gula pasir
- 1/2 tin susu cair
- 2 sudu makan tepung kastad
- 4 cawan air
CARA MEMBUATNYA
- Masak agar2 bersama air dan gula sehingga mendidih dan tutup api
- Bancuhkan tepung kastad, telur dan susu cair, sebatikan betul2 & tapiskan
- Masukkan bancuhan telur tadi ke dalam agar2 dan kacau2kan di atas api perlahan sehingga sebati
- Tutup api dan bahagikan kepada beberapa warna yang disukai
- Masukkan berselang seli ke dalam bekas acuan agar2 yang bersesuaian
- Simpan ke dalam fridge selama beberapa jam dan boleh la dimakan bila dah sejuk
sedap dan nmpk cantik sgt kalerpul gitew..ada lagi ke tu?
ReplyDeletewaaaa cenang nak wat nih......cedap pun ye, tul tak? Kak sihat? lama dok jenguk sini....Ayu bz ngat last 3 weeks..
ReplyDeleteSalam Lina, puddingnya nggak ada lg, dah lama abis licinnya...nanti buat lg leh bagi ok :)
ReplyDeleteSalam Ayu, alhamdulillah akak sihat2 je, hrp Ayu & fly pun gitu...iya mmg teramat senang membuat puding ni, kalau bagi kat ustaz kecik tu pun mesti dia leh buat!! :))