Monday, December 13, 2010

BIHUN GORENG SUFI YANG TERSANGATLAH SEDAP RASANYA

Salam semua....emmmm sedapnyee makan bihun ni, sampai 3 x tambah tau....Ni la bihun yang akak masak pagi tadi untuk makan anak beranak je. Disebabkan akak dah jemu makan lauk pauk masakan air tangan akak sendiri jadi akak pun bantai makan bihun ni sampai ke petang. Sama jugak, air tangan sendiri jugak ek...tapi kalau nak makan lauk pauk yang akak masak memang dah jemuuuuuu tersangat la!!!! 

Teringat ingat masakan mama akak kat Kampar tuu....teringinnye nak makan air tangan mak.Sesekali tu bila dapat makan air tangan orang lain akak rasa wuisshhh sedapnye....Tapi hubby kata tak sedap pun!!! Takpe lah, janji tekak akak kata sedap. Hubby mana tau kan...sebab dia hari2 makan air tangan isteri, bukan air tangan dia pun, cuba kalau dia yang masak hari2 tentu dia pun jemu jugak!
Hari ni rekod betul, akak keja dari pagi sampai 10 malam tanpa henti. Hanya berhenti untuk solat & panggilan alam...kuang3...Ok lah, sebelum akak melalut2 cerita apa ke benda lagi, nak cerita sikit pasal bihun Sufi ni, yang dipasarkan oleh FAMA Johor. First time jumpa bihun yang memang best ni. Tak payah rendam lama2, 15 minit je dah cukup & rendam dengan air biasa, tak perlu air panas. Masak pun kejap je sebab bihun ni lembut....Ni resepi bihun Sufi akak....

BAHAN2NYA
  • 1 paket bihun Sufi
  • 6 biji bawang merah *
  • 3 biji bawang putih *
  • 2 cm halia *
  • 3 sudu makan cili kering kisar
  • 2 sudu makan sos tiram
  • 2 sudu makan sos cili
  • 2 sudu makan sos ikan
  • 2 sudu makan taucu cap Pelangi (dihancurkan)
  • 2 sudu makan kicap pekat
  • 3 sudu makan kicap lemak manis
  • Udang secukupnya
  • Isi ayam secukupnya dihiris kecil
  • Sayur sawi & tauge secukupnya
  • Sedikit gula & x perlu garam
CARA MEMBUATNYA
  • Bihun Sufi direndam selama 15 minit dengan air biasa dan ditoskan
  • Bahan * dikisar dan ditumis dengan 2 sudu makan minyak masak sehingga garing
  • Masukkan cili kering kisar dan masak hingga cili agak garing
  • Masukkan pula ayam, kacau2kan & diikuti udang dan kacau2kan hingga masak
  • Baru masukkan sos tiram, sos cili, sos ikan, taucu, kicap pekat & manis dan kacau2kan hingga sebati
  • Yang terakhir baru masukkan sayur sawi, tauge & sedikit gula, kacau2kan sebentar
  • Cepat2 masukkan bihun tadi dan gaul sehingga betul2 rata dan sebati dan boleh la ditutup api dan dihidangkan.
Ni la Bihun Sufi. 1 Quality Untuk 1 Malaysia katanya.......

4 comments:

  1. klu bihun mmg ina suka kak... mmg btambah2 klu mkn bihun. hehehe...

    ReplyDelete
  2. Ina/moklong...heheh kalau mcm ni boleh la geng dgn akak..xde istilah jemu klu mkn bihun, msk pun senang kan!!!

    ReplyDelete
  3. Assalam kak..thanks for d recipe..Mmg sedap sgt..ade kelainan sbb masukkn taucu..sblm nie sy xpenah jmpa recipe bihun masuk taucu..lepas tgk recipe akak,tergerak hati utk try..kbtln semua bhn ade kt rumah..Ape2 pun,mmg best..sy tmbh 4x..hubby mkn 2x...sy da puas cari recipe & try recipe bihun yg sedap tp akhirnya bru jmpa..Thanks akak..

    ReplyDelete
  4. Setuju. Resipi ni mmg sedap. Suami tambah sampai 4x, anak pun makan bertambah. Terima kasih atas resipi nya puan. ^_^

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...