- 1 ekor ayam dipotong 14
- 3 sudu makan sos tiram
- 2 sudu makan tomato puree
- 1 sudu makan cuka
- garam & gula secukupnya
- 1 labu bawang besar dihiris bulat
- 1 tin kecil kacang peas
BAHAN KISAR
- 10 sudu makan cili kering
- 2 biji bawang besar
- 4 ulas bawang kecil
- 6 ulas bawang putih
- Sedikit halia
- 6 biji buah gajus ) kisar asing
- 4 buah tomato ) bersama2
CARA MEMBUATNYA
- Ayam dilumurkan dengan sedikit garam dan kunyit lalu digoreng sehingga masak dan ketepikan dulu
- Tumiskan bahan2 kisar (bawang) dengan 2 sudu minyak masak sehingga garing
- Masukkan pula gajus yang dikisar dengan tomato dan kacau2kan
- Masukkan pula sos tiram, tomato puree, cuka dan kacau sebati
- Masukkan bawang besar hiris dan kacang peas dan kacau lagi
- Akhir sekali tambahkan garam dan gula secukup rasa
- Masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan gaul2kan sehingga rata dengan kuah tomatonya baru la ditutup api dan boleh la dihidangkan
Kak Azlina, memang samelah kita..Ayu kalu wat lauk mesti yang boleh jamak kan sampai ke dua sessi makan2 he3....nampak best sbb ada extra gajus n tomato puree kan.....mesti la dah abiskan itu ayem.....
ReplyDelete....thank u sudi lagi jenguk Ayu ni...heeeeee.....tq,itu ustaz encem sbb ikut bapak..kalu ikut mak, jawabnyer...huk3....u pk la sendiri....:P
Tang teka teki test terbesar ustaz kecik tu....akak emang ada kelaaaaaaaaaaaaaaaaaas!!!! Bak kata upi ipin....Betul3!!
Ayu, ha tu time kemalasan melanda la kan, bila time rajin tu dah penuh meja mkn sampai xde ruang nak buh pinggan..hik3
ReplyDeleteYeay...betul tekaan akak pasal ustaz kecik yea!!! Boleh dpt hadiah 1 aerobic class with Ayu Safieza???