Assalamualaikum.....nangka muda ni masakan untuk tengahari tadi. Ramai peminat nangka muda ni tau! Selalu jugak akak masak nangka + ikan kering tapi bila akak tukar + daging nampaknya lebih ramai yang berkenan. Kot2 lepas ni nak try masak dengan ayam pulak, rasa2 ok tak? Masakan macam ni kuah dia mesti la pekat2 sikit baru la kaw, betul tak? Ada sorang pakcik tu masa letak kuah ni kat nasi dia macam dah kebanjiran..kalau akak memang tak reti la makan nasi kalau dah kuah melimpah ruah mcm gitu eh !! Tapi itulah kan, lain orang lain citarasanya kan (eh3...ni kira dah membebel ek???) :))
Resepinya akak letakkan di bawah seperti biasa...
BAHAN BAHAN
- Nangka muda ) dipotong kecil2 & direbus
- 400 gm daging ) sehingga lembut
- *8 biji bawang merah
- *1 biji bawang besar
- *5 biji bawang putih
- *2 cm halia
bahan2 bertanda * dikisarkan bersama2
- 2 biji bawang merah )
- 1 biji bawang putih ) dihiris2
- Sedikit halia )
- 2 sudu besar rempah kari daging
- 1 tangkai daun kari
- Penumis 4 sekawan 1 kulit kayu manis, 1 bunga lawang, 3 buah pelaga & 4 cengkih
- 2 biji cili hijau dibelah tengah
- 2 biji tomato dibelah 4
- 1 mangkuk santan pekat dari 1 biji kelapa
- Garam secukup rada dan sedikit gula
CARA MEMBUATNYA
- Tumiskan hirisan bawang merah, bwg putih, halia, daun kari dan 4 sekawan ke dalam sedikit minyak sehingga kekuningan dan naik bau
- Masukkan pula bahan kisar diikuti rempah kari daging dan kacau2kan sehingga rata dan agak garing
- Masukkan daging & air rebusannya dan kacau2kan biar sebati
- Diikuti nangka muda dan santan pekat, kacau2kan lagi
- Tunggu hingga kuah mendidih baru masukkan buah tomato & cili hijau
- Akhir sekali masukkan garam dan sedikit gula secukup rasa & boleh la ditutup apinya
kak ina, peberet mas tu gulai nangka....terliur dah ni kak....
ReplyDeleteSalam Mas, kalau dekat boleh jugak akak hulur semangkuk gulai ni...dah terliur tu baik gi cari nangka cepat2 masak :))
ReplyDelete