Friday, August 13, 2010

KUIH LIMAS

Assalamualaikum buat semua...harap semuanya sihat menjalani ibadah puasa yang dah pun hari ke 3. Sewaktu berbuka, akak sekeluarga lebih suka layan makanan yang manis2. Dah 2 hari berturut2 akak buat kuih limas ni. Kuih ni hanya akak buat di bulan puasa aje, maknanya setahun hanya sekali la membuatnya. Orang lain jangan tiru macam akak pulak yea..Kalau buat kuih limas, akak lebih suka buat dalam bekas plastik begini sebab kalau tak habis boleh disimpan dulu dan sambung makan kemudian. BAHAN BAHANNYA

Lapisan atas

  • 3 1/2 cawan santan pekat
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 2 sudu makan gula pasir
  • 1/2 sudu teh garam

CARA MEMBUATNYA

  1. Campurkan kesemua bahan dan dikisarkan.

Lapisan bawah

  • 3 1/2 cawan santan cair
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 3 sudu besar gula pasir
  • 3 helai daun pandan
  • Beberapa titik perisa pandan
CARA MEMBUATNYA
  1. Daun pandan dikisar bersama2 santan lalu diperah untuk diambil airnya. Campurkan dengan bahan2 yang lain dan dikisarkan.
  2. Di dalam mangkuk plastik, letakkan 1 sudu gula pasir.
  3. Kemudian tuangkan lapisan bawah (hijau) lebih kurang 3 sudu besar.
  4. Kukuskan selama 15 minit.
  5. Keluarkan dari pengukus dan tuang pula lapisan santan dibahagian atas.
  6. Kukuskan selama 15 minit lagi. Balutkan penutup dengan tuala bersih supaya lapisan atas nampak cantik bila siap dikukus.

Sedap dimakan panas atau pun sejuk

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...