Saturday, February 19, 2011

SERIMUKA DURIAN

Assalamualaikum...Akhirnya setelah jenuh geledah resepi kat rumah Hana Kanazawa, terbuat lah juga kuih serimuka durian seperti yang diidam2kan. Buah durian ni emak akak yang berhajat sangat nak belanja kami anak beranak. Tapi yang sebenonye mak akak ni dah teringin sangat nak makan buah durian. Bukannya senang pulak nak tunaikan hajat mak dalam pencarian buah durian time bukan musimnya ni.
Tapi dah nak jadi rezeki emak akak, 1 hari tu ada pulak orang jual durian kat simpang keluar taman. Mahal nya usah dikenanglah...4 biji RM 70.00, beso2 gedabak duriannya. Tapi mak akak kata, tak kisah la mahal pon nak belanja jugak. mamaku oh mamaku...
Dah sampai muak la memakannya,isinya berlambak2 betui...jenuh nak perabih. Tu yang datang ilham nak buat kuih serimuka durian ni. Dari aritu lagi dah teringin nak buat bila tengok kat rumah Hana. Hana yang sekarang ni tengah dok menghitung hari je tu, kalau memasak apa pun semua nampak sedap & cantik2 pulak tu. Betui2 surirumah contoh la dia tu....
Ni resepi yg akak copy untuk future reference dari Hanamemories dan Hana pulak dapat resepi ni dari Rima.
Arigato gozaimasu buat Hana dan thank you buat Rima... :)
Bahan-bahan
Lapisan Bawah
  • 250g beras pulut - rendam 1jam dan toskan
  • 1/2 sk garam
  • 170ml santan cair
  • Daun pandan simpul
  • 1/2sk gula - rima tambah

Cara-cara

  • Sediakan periuk kukusan dan panaskan air. Satukan semua bahan diatas dan gaul sebati.
  • Kemudian kukus lebih kurang 30-35min atau sehingga pulut masak.
  • Keluarkan daun pandan. Masukkan pulut ke dalam loyang yang di alas dengan daun pisang@plastik wrap supaya mudah dikeluarkan. Tekan padat. Ketepikan sebentar. (hana guna tips kak.hanieliza gunakan loyang spring form dan alas dengan plastik wrap)

Lapisan Atas

  • 150g isi durian
  • 125g gula
  • 3 biji telur (anggaran 30g setiap satu)
  • 35g tepung gandum
  • 10g tepung jagung
  • 375ml santan pekat (hana buh 200ml santan pekat + 175ml air)
  • secubit garam
  • Sedikit pewarna kuning
Cara-cara
  1. Blend isi durian dengan sukatan air sehingga hancur sebati.Ketepikan.
  2. Satukan telur, gula, tepung, santan, garam dan pewarna. Blend semua sebati.Kemudian tapis ke dalam periuk.
  3. Campurkan isi durian tadi. Dan masak sekejap menggunakan api kecil sehingga agak pekat. tak perlu sampai mendidih.
  4. Curahkan adunan ke dalam loyang pulut tadi.
  5. Kukus lebih kurang 30-40min atau sehingga masak. Pastikan tutup pengukus dilapik dengan kain agar air tidak menitik atas kuih.
  6. Tunggu benar2 sejuk baru dipotong.
Durian......Love it or hate it?

12 comments:

  1. kak.... sejuk dah nih kene kipas! jgn lebih2 kipas kak, beku kang kiter! kekekekee... kiter suker serimuka yg nih sbb bhgn atas byk! Sbb kiter suker yg atasnyer banding pulut... hihihihi

    tangan sape la tunjuk2 durian tuh! menggigil lutut makcik menengok keenseman durian tuh! huh!

    ~hana

    ReplyDelete
  2. aduhai..bila lah akak nak mencuba ni..sudah lama teringin nak buat tapi belum2 kesampaian lagi..huhu

    ReplyDelete
  3. Assalam Lina..sedapnya seri muka durian...mmg mahal durian sekarang ni kan..akk pun beli ari tu rm 50.00 tak ingat 3 biji ke 4 biji, dapat lah mkn ngan pulut ,

    ReplyDelete
  4. selamat malam azlina

    kak..............sedapnya seri muka perasa durian..
    wah...nak cuba lah satu ari....

    ReplyDelete
  5. sedapnya pulut serikaya durian..nak lah kepala dia byk cenggini..ada lagik tak?

    ReplyDelete
  6. Hana...pas ni akak x guna kipas dah, akak guna air con..bior Hana lg geeegegee kesejukan. hehe xlah, acah je tu...akak pon camtu, suka atas dr yg bwh. tu tgn budak2 kecik yg nak enterframe jugak...akak dah mkn durian bnyk2 tak menggigil dah...kepanasan ada la...huisssh ni yg kena kipas lg nih...muahahaa

    Kak Anymz...sama la kita kak. ni pon sebab dah ada berlambak2 isi duriannya. kalau x maka x terbuat la jugak. Sedap kak, serimuka durian ni...gi beli durian cpt2, leh buat... :)

    Rosaliza...Waalaikumsalam, tgh takde musim ni mmg tersgt la mahal..tp kalau dh teringin tu mahal2 pon beli jugak kan..makin kaya le tokey durian tu..hehe..mkn dg pulut + sntn pkt2 pon sedap..makin bertmbh2 la lemak bdn nih..

    ReplyDelete
  7. Citarasa Rinduan...Selamat tengahari Ayu, ni mmg confirm sedap..pas mkn ngantuk je rasa. emmm...dah tringin tu cpt2 beli durian, buat je hari ni...boleh akak gi ngendeng2 nnt.. :)

    Noor Masri, emmm...mmg terbukti sedap. lemak durian dah penuh 1 bdn nih, nak jogging pon dh x larat bwk bdn..hahaha

    Lina pg...woo hooo, udah abis la Lina, awat lambat sampai! sama la tu kita nih..suka mkn yg kat atas tu lg kan! mak akak pon pening tengok serimuka akak tinggi bebeno yg belah atasnya.. :)

    ReplyDelete
  8. kak azlina...dinda dtg dari jauh ni......err ada lagi ke itu serimuke doyan....mmmm leleh air liur ni ha.....:( mana nak cekau doyan kat sini......adeh...adeh!!

    ReplyDelete
  9. aduii kak..umi baru dok berkitra-kira nak buat serimuka durian ni, dah nampak kat dapur akak ni, lagilah ku teringin..
    panjang ye durian tu, jarnag nampak jenis ni.

    ReplyDelete
  10. Salam kak azlina,
    Sedapnya.... durian. mengigau saya malam nanti kak. mahal kan durian skrg ni? Tak terfikir pula buat serimuka. Terliur.. ;D

    ReplyDelete
  11. Adinda Ayu...ala ciannye leleh air liur dah. tu la jauh sgt, kalau dkt boleh la kekanda anto sepiring. kat doha xde pokok doyan eh? bnyk2 la bersabo.. :)

    Umi...kalau dh tringin tu elok la buat cpt2. gi cari durian boleh buat lepas ni. akak pon x penah jumpa durian lonjong2 panjang je rupanye, slalu yg molat2 je kan..hehe

    Nur...tgh bukan musim tu yg mahal..cuba kalau tgh musim kat cni murah la sgt. hrga mahal tp rasanya biasa2 je. ni 1st time akak buat serimuka durian, mmg sedap..cubalah buat nnt yea...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...