Wednesday, February 23, 2011

DAGING SOS LADA HITAM

Assalamualaikum...Daging ni salah satu masakan tengahari tadi. Masak dalam suasana kelam kabut hari ni sebab ada la sorang tu dah terpotong jari, suruh potong ikan kering kok dipotong jarinya...pusing3...nasib baik ngak putus...kalau putus tak dapat la akak nak tolong sambungkan eh...Ada ke patut dah tau terpotong jari (sebab sendiri yg kuat angan2...) boleh selamba tunggu akak sampai utk settlekan masalah macam tu. Idak le reti nak bubuh ubat ke, apa ke...hai..macam la aii ni sanggup sangat nak tengok tangan berdarah2 tuuu...kushhh semangat tau! 

Tapi nasib baik la aii ni mulut je suka bising2 sikit tapi hati baik beb! (Perasan puji diri sendiri, boleh?? :))) Segera akak rawati jari yang terpotong itu, ku lumur dengan minyak gamat sebanyak2nya dan ku tekap2 dgn kapas..berhenti pon darahnya. Sambil2 tu membebel la jugak mulut akak ni kan! perkara wajib tu.... :) So finally, terpaksa akak rehatkan dia dari kerja2 berat sampai jari tu ok! Dan bermakna kerja akak menjadi2lah banyaknye...

Okaylah, jom kita tengok resepinya, selamat mencuba...
 
BAHAN BAHAN
  • 500 g daging dihiris nipis
  • 8 ulas bawang merah *
  • 3 ulas bawang putih *
  • Sedikit halia *
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 3 sudu besar sos lada hitam
  • 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
  • 2 sudu besar kicap pekat manis
  • 1 sudu besar tepung jagung (campurkan dgn 1 cawan air)
  • 1 biji tomato dibelah 4
  • 1 cili merah & 1 cili hijau dipotong memanjang
  • 1 labu bawang besar dihiris bulat
  • 1 sudu besar gula
  • Garam secukup rasa
bahan * hendaklah dikisarkan bersama

CARA MEMBUATNYA
  1. Daging dihiris nipis dan direbus sehingga agak empuk
  2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumiskan bahan kisar sehingga naik bau
  3. Masukkan sos tiram, sos lada hitam, serbuk lada hitam & kicap pekat manis dan kacau sebati
  4. Masukkan daging & air rebusannya dan biarkan ia merenih sebentar sambil dikacau2kan
  5. Masukkan campuran air tepung jagung tadi dan kacau2kan, kuah akan menjadi agak pekat
  6. Diikuti dengan cili merah, cili hijau , tomato & bawang besar, kacau2kan lagi biar sebati
  7. Yang terakhir, masukkan gula & garam secukup rasa dan biarkan ia mendidih sebentar sebelum ditutup api & sedia untuk dihidangkan

8 comments:

  1. Adeh...cian ada yg terfotong kulit jari je kan...mmm tak pe kak...mulot bising, ati mau baik...:) bising n nasihat itu tanda cayang.....


    MM dah kenyang makan? Err....jgn pinggan pinggan sekali tau...muehehehhe....

    ReplyDelete
  2. akak, sedap menu akak ni...suka ler..tapau ler skit..hehe btw sape lak terpotong jari tu kak?..siannya kalau berdarah byk keluar tu kena cepat2 tekan ngan kapas/tisu bersih nanti lelama darah akan stop. semoga cepat baik yer.

    ReplyDelete
  3. Ayu...bukan setakat kulit je, isi2 pon dah kena. camne x bising, keja senang2 pon nk potong tgn kaki semua...hehe..nasib baik ada doktor x bertauliah nie.. :)

    Nieza, lain kali bawak mangkuk tingkat sekali, senang akak nak tapaukan..lauk2 yg lain pon boleh tapau skali. itu le yg akak buat, tekan dgn kapas n buh ubat gamat, sib baik x putus jari pembantu akak tu... :)

    ReplyDelete
  4. bibik ke kak?hehehe..berangan kot..
    wah..hati memang banyak baik la kak ni..solute

    ReplyDelete
  5. selamat pagi kak azlina

    wah!!!!!
    wah!!!!
    daging oooo....hantar sikit sini..tukar dengan bingka ubi...sebenarnya kemarin dah post etry cegkodok pisang tu...

    kak carilah kat ruangan search eik

    ReplyDelete
  6. akak...sedappnya daging tu..
    makan ngan nasi panas memang best kan kak..he..he..

    ReplyDelete
  7. Izah, nak kata bibik pon payah le sebab dh mcm kluarga..dh 8 tahun hidup dgn akak. x sah kalau x berangan.. :)

    Ayu...owh camtu crite nye! eh bingka ubi ke bingka pisang ek???

    Mas, emmmm memang sedap hingga menjilat jari, tp sebenonye akak masak je tp mknnye tidak..haha

    ReplyDelete
  8. Assalamu'alaikum kak azlina...boleh share tak resepi dging ni? Terliur saye nak mmcube...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...