Assalamualaikum...balik rumah kejap, baru kejap tadi angkat kain jemuran. Cadang nak terus lipat tapi bior le..tengah ada penyakit malazzz nih...Start besok sampai lusa akan kebizian semula memenuhi tempahan2 masakan. So, sekarang nak lazy2kan diri dulu sampai ke malam..eh eh sampai ke petang..no way le nak lama2 malas, banyak keja tgh menunggu tu...
Rendang pedas kerang yang akak masak ni tersangat la pedasnya tau..sampai akak sendiri pon tak sanggup nak makan, apa lagi mr hubby n anak2 akak yg sememangnya kalah dgn kepedasan. Padan muka kan, bila time senduk cili kering kisar tu macam tak ingat apa dah...Actually masa tu akak tengah berfikir macam2, apa yg nak dimasak esok, apa yg nak dimasak lusa, apa yg nak dimasak tulat, macam tu la ceritanye...sampai la terlebih ceduk cilinya. Takpe lah, tak dpt makan tengok gambo pon jadi le...huhu :(
BAHAN BAHANNYA
- 2 kg kerang
- 3 sudu besar cili kering kisar (akak dah terbabas 6-7 sudu kot...)
- 2 sudu besar kerisik
- 1 mangkuk santan pekat
- 1 keping asam gelugur
- 1 batang serai diketuk2
- 2 helai daun kunyit dihiris halus2
- Garam dan gula secukup rasa
Bahan2 yang perlu dikisar bersama2 :
- 10 ulas bawang merah
- 1 labu bawang besar
- 6 biji bawang putih
- 2 cm halia
- 1 batang serai
- 1 cm lengkuas
- 2 biji buah keras
- Sedikit kunyit hidup
CARA MEMBUATNYA
- Masak air dalam periuk dan sebaik saja air mendidih masukkan kerang yang telah dicuci terlebih dahulu, tutup api sebaik saja dimasukkan kerang dan kacau2kan biar rata
- Angkat kerang, toskan dan boleh la dikopek keluarkan isi kerang
- Panaskan 3 sudu minyak masak dalam kuali dan tumiskan bahan kisar, cili kering kisar & sebatang serai, kacau2kan sehingga garing dan naik baunya
- Masukkan santan pekat & kerisik, kacau2kan lagi
- Apabila kuah sudah mendidih, masukkan kerang dan kacau biar sebati
- Tunggu kuah rendang menjadi agak pekat, baru masukkan asam gelugur, garam & gula secukup rasa yang diingini.
- Yang terakhir masukkan daun kunyit yang dihiris halus dan kacau2kan biar rata & sebati dan kuahnya menjadi agak kering barulah ditutup api & sedia untuk dihidangkan.
assalammualaikum kak, sedapnya rendang kerang ni....kat sini kerang dh ler mahal kecut2 lak tu...teringat kerang kat Msia yg fresh2 tu....tapau sikitla kak nk cicah ngan roti ni...hehe
ReplyDeleteakak..sedapnya rendang kerang..
ReplyDeletemas suka..
ayah mas selalu masak tau...he..he..
Kak Azlina....mmm baru semalam mr ginie cakap suruh wat rendang kerang....mmm kami tgh carik market mana yg jual kerang yang tak beso mcm tiram...huk3....kat sini punye kerang sikit punyer beso..x lalu.....mmm kerisik dh ada bw dr kg lagi...hik3...yg tak dak...mmmm daun kunyit......adeh....itu bahan killer....
ReplyDeleteWaalaikumussalam Nieza...nak msk rendang kerang ni mmg le kena kerang yg fresh & kalau dpt yg beso2 tu lagi la best kan! Tapi yg akak msk tu xde le beso beno, jd le Nieza dh tu yg ada.mana mangkuk tingkat nya leh tapau..takut nieza x larat mkn sbb so pedassss...
ReplyDeleteMas...waa kiranya Mas ni pandai masak2 turun dari ayah le yea..bestnye mkn air tgn ayah kan! meh le sini leh akak bg sikit, eh bnyk pon boleh!!
Ayu...bior betui kerang beso2 mcm tiram? Kalau akak mmg nk cari yg beso2 tp xde ler yg mcm tiram besonye..kalau x de daun kunyit tu tuko le dgn daun lain, for example daun bay..jd ler dr xde kan Ayu...:)
salam azlina..
ReplyDeletelama tak merendang kerang.. salah satu menu feberet gak ni.. kalau dah pedas sgt.. mau berair2 hidung ni.. hehehe... tp sy kalau wt rendang suka campur lagi ngan cili padi.. mmg suka pedas.. cuma skrg ni dah tak boleh mkn benda yg pedas2 sgt.. kalau terlebih mkn pedas... nnt jadi macam iklan gaviscone tuh.. hehehe...
MMMM hujong minggu carik kerang x dak.....hampe3!!!
ReplyDeleteMadihaa..mmg best kalau letak cili padi, mmg lg power kan! Masak pedas2 sesekali xpe, jgn selalu2 sgt, takut jugak kalau jd mcm kat iklan tu..hehehe..
ReplyDeleteAyu...ciannya adik akak nie!kat doha susah nak dpt kerang ehhh? xpe la, sabo je la...kot2 next week ada kerang... :)