Thursday, February 3, 2011

KARI PUYUH BERTELURRRR PUYUH

Assalamualaikum! Waaa....tersangat la penat malam ni. Dapat mandi air panas tadi terasa lega seluruh badan yang dah letih lesu ni. Buat masa ni akak agak kesibukan dengan tempahan memasak untuk peserta2 tempat perkhemahan berdekatan. Dari petang tadi sampai ke hari Ahad nanti, memasak untuk breakfast, lunch, dinner & supper setiap hari. Lepas masak kena hantar pulak ke sana. Agak mencabar jugak memasak untuk campsite ni, sebab lepas satu, satu lagi kan..ditambah pulak nak kena masak untuk RTH lagi. Tapi buat akak lagi mencabar lagi akak suka3....Sambil masak2 kita boleh nyanyi2 lagi..lalala..lala.. :) Lain kali akak tunjukkan gambo campsite tu yea. Kot2 ada yang teringin nak camping boleh gi sana. Tadi memang suasana agak kelam kabut sebab bila tengah dok sibuk nak prepare untuk tempahan datang pulak order dari pelanggan RTH. Nasib baik dah berpakat dengan waiter akak yg sorang tu..hanya terima order nasi goreng kampung , mee goreng & nasi goreng biasa. Ada pulak customer tu cakap - Order yg lain tak boleh ke? Dan waiter aka anak sulung akak Aqif pon menjawap "Emak saya tengah sibuk dengan tempahan catering, kalau nak order jugak yang tu je boleh.." Ceh! cam serious bunyi suara anak akak tu. Bagus3...jgn kacau2 mama tengah berperang kat dapur. Sekali tengok2 datang jugak order yg berderet2 & bermacam2 jenis pulak tu..Tapi takpe lah, Alhamdulillah, tengok la tu bila Allah nak bagi rezeki, tak putus2 dia datang. Yang kat gambo tu kari puyuh yang akak masak semalam. Akak jarang masak puyuh ni, sekali sebulan tu ada la jugak. So kali ini akak masak kari pekat yang agak pedas rasanya. Memang pantang akak ni kalau masak kari tak pedas. Siap bertelur lagi puyuh tu dalam kuahnya...haha...Saja2 masukkan telur tu sebab sesuaiiii kan!!! Okey, sayang2 semua....sebelum ntah apa2 melalut lagi baiklah akak letakkan resepi kat sini ok! Jumpa lagi!!! BAHAN BAHANNYA
  • 6 ekor burung puyuh dibelah bahagian tengah
  • Telur burung puyuh direbus & dikupas kulit (ikut suka bape biji nak bubuh arrr...)
  • 3 ulas bawang merah, 3 ulas bawang putih & 2 cm halis dihiris2
  • Rempah 4 sekawan secukupnya
  • 8 ulas bawang merah *
  • 1 labu bawang besar *
  • 4 ulas bawang putih *
  • 2 cm halia *
  • 3 sudu besar rempah kari daging
  • 1 sudu besar serbuk cili
  • 1 sudu teh serbuk kas kas
  • 1 sudu makan kerisik
  • 1 mangkuk santan pekat
  • 2 tangkai daun kari
  • 2 biji tomato dibelah 4
  • 1 biji cili merah dibelah tengah
  • 4 biji ubi kentang dipotong 4
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMBUATNYA

  1. Bahan bertanda * dikisar bersama2.
  2. Tumiskan bahan hiris, daun kari & rempah 4 sekawan sehingga agak layu
  3. Masukkan bahan2 kisar, rempah kari daging, kas2 & serbuk cili dan kacau2kan supaya sebati, tambah sedikit air jika terlalu pekat & biarkan ia agak garing
  4. Masukkan burung puyuh, diikuti ubi kentang dan kacau2kan biar sebati
  5. Dikuti dengan kerisik, air asam jawa & santan pekat dan kacau lagi
  6. Apabila dah mendidih masukkan tomato, cili merah, telur burung puyuh, garam & gula secukup rasa
  7. Biarkan kuahnya dimasak sehingga mendidih & pekat kuahnya tu baru ditutup api dan sedia untuk dihidangkan.

4 comments:

  1. assalam kak, wah hebatlah tu byk order..murah rezeki akak tu...btw sedap lak nengok puyuh dan telur puyuh tu kak...saya suka:)

    ReplyDelete
  2. cumil seh nama n3 ni..kalau mcm ni mmg best memasak n blh lalalala sekali :)))

    ReplyDelete
  3. Salam Azlina,
    tak pernah lagi akak masak lauk burung puyuh. Selalunya telur dia je, itu pun buat sambal atau acar. nak kena cuba jugak lah, macam sedap je nampak

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...