Saturday, September 25, 2010

FRUIT CUSTARD PUDDING

Assalamualaikum...dah lunch ke belum? Mesti ramai yang mkn kenduri hari ni, so dapur tak berasap la kan. Sama la macam dapur akak ni...best dapat lazy2 kat rumah layan kerenah anak2 ni. At the same time dapat pulihkan kulit di tangan yang melecur kena percikan minyak panas semalam. Puding ni untuk dimakan2 sambil ber lazy2 kat rumah. Sedap dimakan sejuk2 dengan kuah yang melimpah2 banyaknya...abaikanlah lemak yg terkandung tu yeaa. Sesekali layan benda macam ni memang best, kalau selalu muak la pulak kan!!! Yang leceh tu bila dah buat, anak2 tak berkenan sangat memakannya. Adakah akak yang terpaksa menghabiskan kesemua ni...Oh tidak!!! 
   
Jom tengok resepinya... 

Bahagian pudingnya : 
100 g tepung kastad 
1000 ml air 
3 sudu makan susu pekat manis 
Secubit garam 

Bahagian sosnya : 
200 ml susu cair 
1 sudu makan mentega 
100 ml air 
200 ml sirap dari fruit cocktail 
120 g gula pasir 
1 sudu teh esen vanila 
1 sudu makan tepung kastad 
1 tin fruit cocktail 

CARA MEMBUATNYA
  • Mula2 campurkan kesemua bahan2 dan kacau hingga sebati
  • Masak dia atas api sederhana dan kacau selalu sehingga agak pekat dan tutup api
  • Ambil fruit cocktail (buah je) dan masukkan ke dalam bekas acuan yang sesuai
  • Tuangkan adunan kastad secukupnya di atas fruit cocktail tadi
  • Sejukkan dulu bahagian puding kastad ni
  • Untuk sosnya, campurkan kesemua bahan2nya, kacau hingga sebati
  • Masak di atas api perlahan sehingga pekat, tak perlu tunggu mendidih
  • Sejukkan dulu dan bolehlah dituangkan di atas puding semasa nak memakannya

1 comment:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...