Saturday, September 25, 2010

KEK SUSU PELANGI

Salam semua...Dah makan malam ke tuuu? Akak belum lagi ni..cadang tak nak makan malam ni, diet la kononnya tapi dah depa kat rumah ni mintak akak buat mee hailam pulak so mungkin tak jadi la diet tu kot. Kat gambar tu salah satu dari kek kegemaran seisi keluarga akak. Dari waktu Raya aritu sampai ke hari ni dah 3 kali membuatnya untuk tetamu dan sendiri makan. Anak2 akak ni memang amat meminati kek. Setiap kali buat kejap je licin la. 

Resepi akak letakkan di bawah ni. 

BAHAN BAHANNYA :

250 g mentega 
230 g gula halus 
1 sudu besar teh ovalette 
5 biji telur saiz B
270 g tepung superfine (halus)
1 sudu teh baking powder
60 g susu pekat manis 
Pewarna ikut kegemaran masing2 

CARA MEMBUATNYA
  • Mula2 pukul mentega, ovalette dan gula halus sampai betul2 kembang
  • Masukkan telur ayam satu persatu sambil di pukul lagi
  • Masukkan susu pekat manis dan sebatikan ia
  • Dengan kelajuan yg paling minima masukkan tepung sedikit demi sedikit sampai habis
  • Bahagikan kepada beberapa bahagian sama rata (akak buat warna ungu, merah, hijau dan kuning)
  • Ambil loyang tin 8 x 8, griskan dengan sedikit mentega dan dilapik dengan baking paper
  • Tuang adunan selang seli sampai habis, boleh buat ikut kreativiti dan suka hati masing2, tak kisahnya
  • Panaskan oven 10 minit sebelum membakar kek
  • Bakar dengan suhu 175C selama 50 minit atau sehingga betul2 masak
  • Sejukkan sebelum dikeluarkan dari loyang.

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...