Tuesday, September 28, 2010

PUDING KARAMEL

Salam semua...siapa teringin nak makan puding karamel tgh2 malam ni, meh sini cepat! Tinggal 2 potong je lagi nie..Puding nie akak buat sebab geram punya pasal. Time puasa aritu tergatal la beli puding mcm ni kat bazar Ramadan. Bila makan, rasanya tersangat2 lah mengecewakan. Anak yang kecik umur 3+ tahun pon tau tak sedap, uwek katanya..Rasa mcm makan tepung, takde rasa susu dan telur. Mahal la pulak, sepotong 3 henggit ooo...Padan muka akak, reti buat tapi nak beli sangat, kan dah terkena.

Puas tersangat2 makan bila buat sendiri. Sedap dimakan sejuk2. Dah tinggal 2 potong baru teringat nak ambil gambar. Kuah karamelnya pun dah kering dikerjakan anak2 akak. Depa ni kalau makan puding mesti banjir kuahnya. Takpe2, janji puas makan ya sayang!! 

Resepinya seperti di bawah ni: 

BAHAN BAHANNYA
  • 5 biji telur ayam  
  • 1 tin susu pekat manis  
  • Air ikut sukatan 1 tin susu 
  •  1 sudu teh esen vanila 
  • 1 sudu makan tepung jagung  
  • 5 sudu besar gula pasir
  1. Pecahkan kesemua telur dalam mangkuk 
    1. Masukkan susu, air, esen vanila dan tepung jagung dan guna mixer gaulkan hingga sebati
    2. Ambil 1 loyang dan letakkan 5 sudu besar dan panaskan di atas api sederhana
    3. Kacau2 selalu dan tunggu hingga gula hancur dan keperangan
    4. Tuangkan 5 sudu besar air dan cepat2 kacau gula itu dan tutup api
    5. Biarkan je kalau gula tu berketul2, tak kisahnya
    6. Tuangkan perlahan2 adunan susu tadi ke atas gula karamel
    7. Panaskan pengukus dan kukuslah puding selama 30 minit
    8. Masukkan ke dalam peti sejuk untuk rasa yang lebih sedap.

      0 comments:

      Post a Comment

      LinkWithin

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...