Sunday, September 19, 2010

HOMEMADE MEE KUNING


Assalamualaikum semua!!! Agak lama akak tak datang menjenguk, terasa rindu la pulak...Actually nak kata busy tak la tahap mana pun cuma malas yang berlebih2 dengan mood yang tak menentu. Tapi masak memasak tetap macam biasa okay! 

Time raya ni dah banyak kali jugak akak buat mee kuning sendiri sebab supplier tak hantar bekalan mee. Takkan nak pi beli mee yang bangsa lain buat tu..No..no..no....U all jangan tak tahu, mee kuning yang kita buat sendiri ni rasanya berganda2 kali sedapnya compare yang dibeli. Kalau tak caya cubalah buat. Bukannya susah mana pun, untuk 1 kg tepung ni masa yang diambil lebih kurang 40 minit je..
Bahan2nya      (1kg tepung = 2 kg mee kuning)
  • 1kg tepung gandum
  • 400 ml air
  • 2 sudu besar air abu
  • Sedikit pewarna kuning telur
  • 1 sudu kecil garam
  • Air untuk merebus
  • Sedikit minyak masak
Cara2nya
  1. Campurkan air abu ke dalam air dan masukkan beberapa titis pewarna kuning telur dan garam, kacau hingga larut garamnya
  2. Tuangkan ke dalam tepung yang diletakkan dalam mangkuk adunan
  3. Uli sehingga menjadi doh tetapi doh mee agak kering, bukan macam doh karipap ya!
  4. Bahagikan doh menjadi beberapa bahagian
  5. Ambil doh dan masukkan ke dalam mesin mee pada no 1. Ulang lagi sehingga menjadi kepingan yang rata
  6. Sementara tu, didihkan air secukupnya dalam periuk untuk merebus mee
  7. Tukar ke nombor 7 pada mesin mee dan masukkan kepingan doh tadi dan putarkan ia sehingga keluar mee
  8. Ambil mee dan rebuskan mee sekejap je, angkat cepat2 bila mee timbul di permukaan air
  9. Toskan ia dan lumurkan sedikit minyak pada mee itu supaya tak melekat2.
Jika nak mee yang panjang berjela2, kepingan doh pun mesti panjang jugak

Mee yang dah siap digoreng. Walla!! Dijamin sedap.....

2 comments:

  1. salam kak, nk tnye cket la...air abu tu ape ye...

    ReplyDelete
  2. Salam..pandai dan rajinya..buat sendiri...tentu pandai buat pasta juga.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...