- 1kg sotong dibersihkan & ditoskan
- 3 sudu besar cili kering kisar
- 1 sudu besar rempah kari ikan
- 10 ulas bawang merah *
- 5 ulas bawang putih *
- 2cm halia dikisar *
- 1 batang serai dikisar *
- Belacan sebesar ibu jari *
- 3 biji ubi kentang dikupas kulitnya & dipotong nipis
- 2 biji tomato dibelah 4
- 1 labu bawang besar dihiris bulat
- 2 sudu besar gula
- Sedikit garam
- 3 sudu makan santan pekat
(bahan bertanda * dikisar bersama2)
CARA MEMBUATNYA
- Panaskan minyak masakan secukupnya dan goreng ubi kentang sehingga kekuningan dan ketepikan dulu
- Kurangkan sedikit minyak tadi hingga tinggal sebanyak 3 sudu makan dan tumiskan semua bahan kisar sehingga kekuningan
- Masukkan cili kering & rempah ikan, kacau2kan dan tunggu sehingga agak garing
- Masukkan sotong yang dah ditoskan, kacau lagi supaya rata
- Diikuti santan pekat, tomato, bawang besar, garam dan gula dan kacau lagi
- Terakhir sekali baru masukkan ubi kentang yang siap digoreng tadi
- Apabila sudah sebati semuanya dan secukup rasa boleh la ditutup api dan sedia untuk dihidangkan
- Jangan masak terlalu lama, nanti sotong mengecut dan rasanya agak liat.
sedapnya sotong!...my fav sambal ni..:)
ReplyDeletesalam....kak azlina, samalah mcm ayu,,,kena aja umai..nasib anakku baru seorang...kalau tak tak dapat blogworking...
ReplyDeletesotong? adeh, kena cari ubat gatai nie..ayu alegik lah...sedihkan....
Nieza, sedap kan sotong!!! Kalau dekat boleh jugak bagi sikit nie..
ReplyDeleteWsalam Ayu, Betui tu,akak pon kalau nk bw kena curi2 masa...tp jgn la pasai tu Ayu x nk tmbh anak pulak ek :) Xpe Ayu, kalau gatai suruh cik abg tolong garu2kan..hehe
wah sambal tumis sotong...
ReplyDeletememang best ni....-
wat pedas2 sket, makan ngan nasi panans...
xde laok len pun ok...
hehe
Noorsha, smbl tumis pedas2 baru terangkat kan, kalau tak pedas mcm tak bermakna je nak memakannya.. :)
ReplyDelete