BAHAN2NYA
- Seekor ayam
 - 5 biji bawang putih dilumatkan
 - 3 biji bawang besar Holland dihiris ikut style masing2
 - 2 biji tomato dibelah2
 - Cili benggala merah & hijau (ikut suka nak bubuh banyak mana)
 - 3 sudu sos tiram
 - 1 sudu besar sos BBQ
 - 1 sudu kicap pekat
 - 2 sudu kicap manis
 - 5 sudu besar madu
 - 1 ketul kiub ayam
 - 1 sudu besar lada hitam dikisar (jgn terlalu halus)
 - 1 sudu besar oregano
 - 1 sudu besar rosemary kering
 - 1 sudu besar gula
 - 1 sudu teh garam
 - 2 sudu besar minyak zaitun ) campurkan
 - 2 sudu besar mentega dicairkan ) sekali
 
- Ayam dibersihkan & ditoskan sehingga betul2 dah kering.
 - Gaulkan semua bahan2 kecuali sayur2an, minyak zaitun dan mentega.
 - Lumurkan pada ayam dan diperap selama 2 jam.
 - Simpan sikit bahan lumuran untuk diperap bersama sayur2an
 - Waktu nak dipanggang, sapukan dengan berus minyak zaitun dan mentega pada keseluruhan ayam dan pangganglah selama 1 jam.
 - 5 - 10 minit terakhir baru dimasukkan bahan sayur2an yang telah diperap.
 - Nampak dah garing tu cepat2lah keluarkan dari oven, nanti terhangus pulak..
 - * Kalau rajin sapulah minyak zaitun dan mentega berkali2 sepanjang proses memanggang.
 
 Sedap dimakan dengan kentang putar...
 Tambah coleslaw, lagi terangkat...
0 comments:
Post a Comment