Sunday, March 8, 2015

KEK MINYAK OREN PANDAN TERLAJAK GEBUSS..

.

Assalamualaikum....Orang lain dah lama meletop letop dengan kek minyak tapi saya jugak lah yang ketinggalan keretapi...Waktu nengok resepinya tertanya2 lah jugak sedap ke kek ni..guna minyak masak biasa je pun..kek coklat biasa la guna minyak kann..and setiap kali kek ni terkeluar di my bloglist asyik tertanya2 sedap ke kek ni?? 
Tu yang langsung tak terbuat2 sudahnya..dok asyik tertanya2 je kejenye..hehe

So bila dah merasa hasil kejadiannya baru le rasa nyesal nape la dari dulu I tak cuba. Start baking lepas Asar dan lepas Isyak kami pun makan beramai2...yeayy...anak2 semua suka, hubby pun makan berpotong2 nampaknya..siap tapaw bawak ke SMATT the next morningnya tu...

Kek ni kegebuannya melampaui batas gitu..Cer try cucuk kek ni dengan jari, sure kek ni kembali ke asalnya macam span! Tahan lasak kemain kek nih. Yang I buat ni berperisa pandan dan oren. So apalagi kawan2 yang belum mencuba..meh le kita membaking kek minyak ni untuk dihidangkan buat keluarga tercinta. Resepinya boleh la tengok kat bawah ni...macam biasa la ya...

KEK MINYAK

SUMBER : KEMMA81
                    LINAPG - TERATAK MUTIARA KASIH

Bahan-bahan ( saiz loyang 8 x 8 x 2 inci )

  • 5 biji telur
  • 3/4 cawan gula halus 
  • 2 cawan tepung gandum diayak bersama 1 camca teh serbuk penaik / baking powder.
  • 1 cawan susu pekat  
  • 1 sudu besar ovallate
  • 1 cawan minyak masak
  • perasa nenas / pisang / ape2 ikut suka (saya guna perisa oren, pewarna oren &
  •  perisa pandan, pewarna hijau)
  • 1 sudu teh esen vanila

Cara-cara

  1. Pukul telur bersama gula dan ovallate hingga kembang.
  2. Masukkan susu pekat dan esen vanila. Pukul lagi sekejap.
  3. Masukkan minyak masak dan perasa sambil dipukul lagi tapi hanya sekadar untuk adunan bergaul rata.
  4. Akhir sekali masukkan gandum. Gaul rata. Selepas itu, bahagikan adunan kepada 2 warna.
  5. Lenser tin kek berukuran ( 8 x 8 x x2 ) inci dgn mentega, taburkan dengan gandum dan ratakan. Jangan terlalu tebal.Tuang setiap adunan secara berselang-seli dalam bentuk lingkaran hingga habis.
  6. Bakar pada suhu 170 darjah selama 40-45 minit. Utk menguji kek dah masak ke belum, cucuk tgh2 kek dgn sebatang lidi. Jika masih melekat tapi permukaan dah kekuningan, tutup permukaan kek dgn tudung periuk. Ini bertujuan supaya permukaan kek tidak hangus.
  7. Setelah masak, sejukkan dulu, baru potong.

4 comments:

  1. Assalam kak ina, sedap dan sangat mudah kan nak buat kek minyak ni.Nampak gebu gebas kek minyak kak ina...
    Ada flavour oren lagilah sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam lina, gebuss cam org yg mmbuatnye jugak...thanks ya :)

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...