Thursday, October 2, 2014

LABU ORGANIK MASAK KARI



Assalamualaikum..labu ni dibeli di Lavender Garden Cameron Highlands semasa cuti sekolah baru2 ni. Tempat tu antara tarikan terbaru di CH nampaknya. Baru sangat tu tidak lah tapi bagi kami sekeluarga yang kerap kali ke Cameron Highlands kira baru first time ke sana.

Actually yang jual labu tu sorang bangla yang bekerja di bahagian bunga2 daisy. Katanya, labu organik, tanam sebelah rumah dia je ni. Pandai dia cari rezeki kan! Selain dari suami akak yang berminat sangat dengan buah labu ni ada jugak beberapa orang lain yang membelinya. Kalau akak memang tidak lah, sebab  tujuan ke situ untuk tengok bunga2an sambil posing2..

Kali ni akak masak kari le pulak ya sebab dah cemuih dengan masak lemak. Bagi akak lagi sedap masak kari. Haishhh... baby dah nangis la pulak..nak nenen le tuuuu...ok lah cepat2 dengan resepinya kat bawah ni..:)

BAHAN BAHANNYA

1/4 buah labu
20 ekor udang sederhana besar
3 ulas bawang merah dihiris nipis2
3 ulas bawang putih dihiris nipis2
2 tangkai daun kari
Buah tomato (saya guna 6 biji tomato ceri dibelah 2 setiap satu)
5 biji cili padi dibelah 2 setiap satu
2 sudu besar rempah kari ikan & udang
3 cawan santan sederhana pekat
1/4 cawan air asam jawa
1 sudu besar gula
Garam secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis


CARA MEMASAKNYA

  1. Mula2, kupas labu dan potong labu sederhana sama besarnya. Rebuskan sehingga 3/4  masak je dan toskan. 
  2. Panaskan sedikit minyak dalam periuk dan tumis semua bahan2 hiris iaitu bawang merah, bawah putih dan daun kari sehingga kekuningan
  3. Masukkan serbuk kari dan kacau2kan sebentar, masukkan air asam jawa dan masak sampai rempah garing.  ( style akak masuk terus serbuk kari, takyah bancuh jadi pes pun sebab nak cepat garing, tapi ikut le mana cara yang sesuai dengan diri kita)
  4. Masukkan pula santan, kacau2kan dan bila mendidih masukkan pula udang.
  5. Kemudian diikuti dengan labu yang telah direbus tadi dan masak sehingga labu betul2 empuk.
  6. Jangan lupa sedikit garam dan gula ikut selera masing2.
  7. Terakhir baru dimasukkan buah tomato dan cili padi, biarkan ia mendidih sekejap barulah ditutup apinya. Sedia untuk dihidangkan. 

2 comments:

  1. Sayur labu tak pernah masak kari lagi..kalau lemak putih tu selalu la...nampk sedap tu..
    Kalau ada labu, boleh la masak pesen ni pulak

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...