Wednesday, September 12, 2012

SEPAT GORENG SAMBAL TEMPOYAK


Assalamualaikum...Semenjak kecil lagi akak memang suka makan ikan sepat. Memang selalu jugak mama akak beli & selalunya ikan sepat ni akan digoreng garing dan diletakkan sambal macam sambal tumis tu. Seekor memang tak cukup pulak tu, tak padan dengan budak kecik. Seekor makan dengan nasi & seekor lagi diratah2 je. Terliur rasanya bila teringatkan kesedapan ikan sepat ni. Tapi kan..semenjak dah 17 tahun kawin memang boleh kira berapa kali je ikan sepat ni masuk dapur akak. Setahun sekali pun tak de...Dah macam terlupa pulak kesedapan ikan sepat ni. Akak ni masak je apa yang suami beli, apa yang dibelinya dari pasar maka itulah yang jadi juadah kami seisi keluarga semenjak dulu2 lagi. Tak reti & tak pernah pulak akak nak mintak dia beli itu ini. Lain la kalau akak join sekali ke pasar..pantang tengok yang pelik2 mesti nak cuba, janji halal...

Punya la lama tak merasa ikan ni sekali tu entah macamana suami teringat pulak nak beli ikan sepat ni. Akak macam tak percaya je & hati berbunga2 ceria bila nampak ikan yang sangat disukai...Besar2 pulak tu, tak macam ikan sepat zaman dulu2. Rasa dah tak sabar nak goreng , so akak goreng je and letak sambal tempoyak yang dimasak atasnya. And the result memang sangat2 lah sedap, kena pulak sambal tempoyak cili padi, fuiyoh..berpeluh2 aii tell u....Terasa kemanisan & kelemakan isi ikan sepat yang sangat2 fresh ni.

Jadi bagi sesiapa yang tak pernah makan ikan sepat, cuba la. Mana tahu terus jatuh cinta lepas ni. Resepinya ada di bawah, mudah je membuatnya. Kalau nak tukar ke ikan lain pun takde masalah. Selamat mencuba... :))


BAHAN BAHANNYA
  • 8 ekor ikan sepat (disiang & dibersihkan seperti biasa)
  • Garam & serbuk kunyit secukupnya (utk lumur pada ikan)
  • 3 ulas bawang merah 
  • 1 ulas bawang putih
  • 8-10 tangkai cili padi
  • 2 sudu besar tempoyak
  • Sehelai daun kunyit (dicarik2kan)
  • 1 sudu teh gula
  • Garam secukup rasa

CARA MEMBUATNYA
  1. Lumurkan garam dan serbuk kunyit secukupnya keseluruh ikan sepat & goreng sehingga garing & ketepikan 
  2. Kisar bawang merah, bawang putih & cili padi sehingga lumat. Masukkan tempoyak dan kisarkan lagi.
  3. Tumiskan bahan kisar dengan sedikit lebihan minyak goreng ikan. Kacau2kan & tunggu hingga naik bau 
  4. Masukkan daun kunyit yang dicarik2, kacau2kan & akhir sekali sesuaikan rasanya dengan sedikit gula & garam. Biarkan ia betul2 masak & pekat
  5. Terakhir masukkan ikan sepat goreng tadi dan kaup2kan biar ia sebati dengan sambal tempoyak. Sedia untuk dihidangkan.



0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...