Assalamualaikum & Salam sejahtera buat semua yang sudi menghadirkan diri di sini. Didoakan mudah2an anda semua didalam keadaan sihat & membahagiakan disamping keluarga tercinta. Musim cuti sekolah ni tentu suri rumah atau yang bukan suri rumah pun masing2 sibuk melayan karenah anak2 yang sedang bercuti. Semoga anak2 kita banyak mendapat manfaat dalam cuti sekolah ni & mudah2an cuti sekolah ni tidak berlalu dengan sia2 sahaja..
Ketam adalah menu kegemaran anak2 akak. Dah tak tahu nak masak apa, sekali nampak ada lagi stok rempah garam masala, so akak pun masak style kari begini. Masakan yang simple tapi tetap menambat selera seisi keluarga..ceewahhhh! Akak tambah potongan nenas supaya keluar rasa masam2 & manisnya pada kuahnya nanti. Oklah tanpa membuang masa di bawah ni adalah resepinya...Selamat mencuba... :))
BAHAN BAHAN
- 10 ekor ketam
- 1 sudu besar garam masala )
- 2 sudu besar rempah kari ikan ) campurkan & jadikan pes
- 1/2 sudu besar serbuk cili )
- 1/2 cawan air )
- 1 mangkuk santan pekat dari 1 biji kelapa
- 1/2 biji nenas dibuang kulit & dipotong kepingan kecil
- 3 tangkai cili hijau dibelah tengah
- 5 tangkai cili padi diketuk2
- 2 biji tomato dibelah 2 setiap satunya
- 1 sudu besar gula
- Garam secukupnya
BAHAN2 PENUMIS
- 3 ulas bawang merah dihiris nipis
- 2 ulas bawang putih dihiris nipis
- 2 cm halia dihiris nipis
- Rempah 4 sekawan ( 2cm kulit kayu manis, 2 bunga lawang, 3 pelaga & 4 cengkih)
BAHAN2 KISAR
- 1 labu bawang besar
- 8 ulas bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- 2 cm halia
CARA MEMBUATNYA
- Ketam yang telah disiang, dibersihkan. Keluarkan semua bahagian sepitnya, ketuk2kan seluruh bahagian perlahan2 dan kopekkan isi ketam dengan cermat supaya tidak hancur. Buat begini untuk memudahkan memakan isinya.
- Panaskan 3 sudu besar minyak masak, tumiskan kesemua bahan penumis sehingga agak garing, kemudian masukkan pula bahan2 kisar & kacau2kan sebentar
- Masukkan pula pes rempah2 dan hendaklah dikacau2kan biar sebati dengan bahan2 kisar, biarkan sebentar sehingga agak garing rempahnya & naik aroma
- Diikuti pula dengan ketam, jangan masukkan isi yg dikopek dari bahagian sepitnya dulu yea, nanti hancur pulak. Kacau2kan ketam biar sebati dengan rempahnya, baru dimasukkan pula santan pekat. Kacau lagi biar sebati
- Apabila santan agak mendidih, masukkan cili hijau, cili padi & buah tomato, biarkan ia mendidih perlahan2 & apabila kuah menjadi pekat baru masukkan pula, kepingan nenas dan isi ketam, tak perlu dikacau2 sangat
- Yang terakhir, masukkan gula & garam secukup rasa, kacau2 perlahan2 & apabila mendidih lagi baru ditutup apinya & sedia untuk dihidangkan.
waaa..sedapnya...nk beli ketam lg la..hehehhe
ReplyDeleteAzlina,
ReplyDeleteletak garam masala lagi sedap yer.selalu gak masak camgini tapi tak de bubuh garam masala.
bagus nie..bila bila nnti leh cuba.guna garam masala
Ina, teringat aunty kt Penang masak kari ketam. Sbnrnya akak jarang masak kari ketam. Lps ni balik sabah nak cuba ler.....
ReplyDeletePsst......jgn mkn ketam selalu, jaga kesihatan.
duh sedapnya tuh ketam kari
ReplyDeleteInfo Event For Blogger: Percuma Samsung Galaxy Ace & RM1000, it's very easy to get, let's come and get it --> http://www.streetdirectory.com.my/streetdirectorymalaysia/
sedapnya ketam tu...peberet anak2 liza ni...
ReplyDeleteCida..Mmg sedap mkn ketam ni, apalg bila diratah2 begitu saja. Cepat2 beli ketam tuu.. :)
ReplyDeleteKak Asma, dh terlanjur ada stok garam masala, tu yg masukkan dlm kari..rasa pun sedap, x rugi mencuba..hehe :)
ZanaFahmi...Ketam ni mmg kegemaran keluarga, tp idak le mkn selalu sgt..harga pun mahal jugak skrg ni (actually semua hrg bhn mentah dh naik la nie kan!)..haaa, nnt kat sabah masak ketam ni tau.. :)
Konde..Mmmg sedap kari ketam ni, terima kasih sudi dtg jamu mata.. :)
Liza..Sama la mcm anak2 akak tu, kalau mkn tak reti sikit2, suka sgt meratah. mak pun sama hahaha.. :)