Thursday, June 23, 2011

PENGAT UBI KELADI & PISANG CAVENDISH

Assalamualaikum....Ubi keladi ni dah sebulan duduk terperap dalam fridge tu. Nasib baik masih elok lagi so petang ni ada la rezeki dijadikan pengat. Masalahnya kat rumah ni, semua rakyat berpakat tak makan ubi keladi. Tu yang rasa malas nak memasaknya. Waktu pengat dah siap tiba lah waktu untuk dimakan, akak tengok muka semuanya berkerut2 bila disuruh makan.

Ada yang nak ambil hati mama, diambilnya 1 ketulan ubi keladi lalu dikunyah2 & lepas tu dikeluarkan balik sambil kata, uwekkkk..... Aisyyyy...apa daaa!!! Ini sudah bikin mama angry tau! Ada yang hirup kuahnya aje, ni pulak kalau dibiarkan mau kering kontang pengat tu dibuatnya. So akak pun ambil lah pisang Cavendish, kupas kulitnya dan hiris2 dalam pengat tu, at least ada lah yang depa boleh makan....Not bad jugak bila dicampur dengan pisang tu.

Ok, resepi pengat yang biasa2 ni semua orang reti nak buat kan, tapi akak letak jugak lah kat sini yea.... :)
BAHAN BAHANNYA
  • 1 ubi keladi (dikupas kulitnya & dipotong dadu)
  • 2 biji pisang Cavendish
  • 1 ketulan gula kabung
  • 1 cawan air
  • 1/2 cawan sagu putih
  • 2 mangkuk santan pekat dari 3/4 biji kelapa
  • 3 sudu besar gula pasir
  • 1/2 sudu garam
  • 2 helai daun pandan dicarik & disimpulkan

CARA MEMBUATNYA

  1. Masak gula kabung dengan secawan air sehingga betul2 larut kesemuanya dan biarkan ia agak pekat sedikit baru ditutup api, tapiskan
  2. Rebuskan ubi keladi yang sudah dipotong dadu sehingga empuk, toskan jika masih ada baki airnya
  3. Sagu putih direndam sekejap dlm 15 minit & ditapiskan
  4. Satukan santan pekat, gula, garam & daun pandan dalam periuk & masak dengan api sederhana
  5. Masukkan gula kabung yang telah ditapiskan tadi dan kacau2kan selalu
  6. Tunggu ia mendidih sebentar, sambil dikacau2 masukkan pula ubi keladi rebus dan kacau lagi sehingga mendidih perlahan2
  7. Masukkan pula sagu putih dan biarkan sebentar hingga sagu masak
  8. Tunggu ia mendidih sekejap dan bolehlah ditutup api.
  9. Akak hiriskan pisang cavendish dan campurkan ke dalam pengat sewaktu nak makan.

3 comments:

  1. awat la depa tak makan pengat yg sedap ni,meh la anto sini semangkuk,kompom licin kite mkn

    ReplyDelete
  2. sedapnya pengat tu kak....layan lak ptgx2 time hujan-hujan kat sini memang best ni..hehe

    ReplyDelete
  3. Lina_pg...Awat la jauh sgt, jenuh nak pi antaq pengat ni..depa ni mmg x reti mkn la nk buat cmne.. :)

    Nieza...kat sana tgh musim hujan ke? Ha ah la, mmg best mkn pengat panas2 time musim hujan kan! :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...