Thursday, March 8, 2012

ROTI PANDAN BERINTI KELAPA


Assalamualaikum...Lama betul tak buat roti ni, dah rasa teringin sangat nak makan roti yang fresh from the oven. Teringatkan bau roti ni apabila keluar dari oven, aduyaiiii memang terliur rasa & kepingin bebeno nak menjamahnya. Bab meroti ni memerlukan kerajinan pada seseorang tu..walaupun guna BM ni sebenarnya dah mudah la sangat tapi tang nak keluarkan BM dari tempat bertapanya tu pun terasa malas..ntah apa2 kan aii nie!!!

Lebih elok bila kita buat sendiri roti ni sebab kita tahu apa kandungan yang kita letak ke dalam adunan roti tersebut. Waktu akak start meroti ni cuaca sangat la mendung & tak berapa lama kemudian hujan pun turun. Nasib baik hasil rotinya sangat2 gebu & elok sangat naiknya. Bila dikeluarkan roti dari oven, harum wangi semerbak satu rumah dengan aroma pandannya tu. Kami makan petang sekali hadap je roti sebanyak ini, al maklum lah jarang2 dpt makan homemade bread...memang best sangat. Akak pun ada buat jenis kosong saja tanpa inti untuk anak2 yang kecil sebab depa tak reti makan inti kelapa.

Resepinya boleh lihat di bawah..Selamat Meroti Untuk Keluarga Tercinta :)) :)) :))


BAHAN BAHANNYA

  • 250 gm tepung roti 
  • 1 biji telur
  • 1 1/2 sudu besar yis 
  • 1 1/2 sudu besar marjerin
  • 1/2 sudu teh garam halus
  • 3 sudu besar gula kastor
  • 60 ml susu penuh krim
  • 50 ml jus pandan (dikisar & ditapis dari 2 helai daunnya)
  • Beberapa titik pewarna hijau 
  • 2 sudu besar water roux 
BAHAN GLIS
  • 1 biji telur dikocak2kan & campurkan dengan 3 sudu besar air susu 

WATER ROUX : (menggunakan kaedah 1:5 - 1 utk tepung, 5 utk air )

SUMBER : KAK NOR SECUBIT GARAM
  •  30 gm tepung gandum

  • 150 ml air


CARA MEMBUATNYA

  1. Masukkan dlm kuali/pan dan panaskan dgn api sederhana.
  2. Hendaklah sentiasa dikacau supaya tak berketul.
  3. Kacau hingga pekat dan padamkan api ( dlm 2 minit jer)
  4. Bila sejuk masukkan dlm bekas bertutup dan simpan dlm peti ais sehingga nak digunakan.
  5. Keluarkan dr peti ais, biarkan hingga pd suhu bilik baru lah digunakan.

 
BAHAN INTI KELAPA
  • 1/2 biji kelapa parut
  • 4 sudu besar gula melaka
  • 2 sudu besar gula
  • 1 daun pandan disimpulkan
  • 1 cawan air
  • Secubit garam

CARA MEMBUAT INTI
  1. Campurkan gula melaka, gula biasa, air & daun pandan dan masak sehingga larut kesemuanya lalu ditapiskan
  2. Didalam periuk lain, satukan air gula tadi dengan kelapa parut & secubit garam dan masak di atas api sehingga menjadi inti yang kering & pekat

CARA MEMBUAT DOH ROTI

- BREAD MAKER
  1.  Masukkan kesemua bahan2 kering ke dalam Bread Maker (yis dan garam diletakkan di 2 penjuru yang berbeza)
  2. Pilih "DOUGH" dan tekan "START", biarkan proses menguli sehingga selesai
  3. Keluarkan doh dari BM, bahagikan doh & bulat2kan kepada beberapa bahagian (akak dapat 12 ketul) . Masukkan inti ke bahagian tengah doh dan kemaskan dengan baik supaya intinya tidak terkeluar
  4. Perapkan selama 40-50 minit atau sehingga roti naik menjadi 2 kali ganda besarnya
  5. Gliskan terlebih dahulu keseluruh permukaan roti, jika suka boleh juga dipicitkan serikaya pandan diatasnya (macam yg akak buat) menggunakan piping bag yg dipotong sedikit bahagian hujungnya
  6. Panaskan oven dan bakar selama 20-25 minit pada suhu 180C. Biarkan permukaan roti agak garing sedikit.

- TANPA BREAD MAKER
  1. Satukan kesemua bahan kecuali susu & jus pandan ke dalam mangkuk pengadun. Putar menggunakan hook pada mesin pemutar sehingga sebati
  2. Masukkan susu dan jus pandan sambil terus diputar hingga menjadi doh yang lembut
  3. Keluarkan doh dan sambung dengan mengulinya dengan tangan pula sehingga doh menjadi elastik & mudah dibentuk. Tutup adunan dengan kain tuala yang bersih & perapkan selama 40-45 minit
  4. Kemudian apabila doh sudah mengembang, tumbuk2 perlahan keseluruh doh roti bertujuan untuk mengeluarkan angin dalam roti
  5. Bahagikan kepada beberapa bahagian, letakkan intinya dan perapkan sehingga ia naik 2 kali ganda
  6. Sambung seperti no 5 & 6 seperti cara Bread Maker diatas

                                 Elok sangat roti naik walaupun cuaca mendung & hujan    

3 comments:

  1. salam kak lina...

    nampak gebus sungguh roti akak tu..... harum bau pandan & berinti kelapa mesti lemak2 je rasa dia kan..

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Kak Azlina...
    Salam ziarah...sedapnya nampak roti hijau gebu tu...bestnya...nak rasa satu..boleh buat jual ni..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...