Tuesday, November 1, 2011

OREGANO BEEF PINWHEEL BREAD


Assalamualaikum buat semua yang hadir di sini. Kalau ikutkan hati memang banyak sangat benda yang hendak dibuat & diselesaikan segera. Kalau disenaraikan satu persatu mau panjangnya berjela2 list tu. Tarik nafas je la, & cuba pecut selaju yang mungkin, Insya Allah.

Berbalik kepada yang kat gambo tu adalah roti yang dah banyak kali jugak akak buat tapi baru perasan tak de lagi entry nya disini. Anak2 semuanya gemar akan roti ni, Kalau dah buat tu mesti kena lebihkan sebab depa nak makan berkali2. Macam tu lah anak2 lelaki yang semuanya tengah membesar. Hobi semuanya suka makan, kadang2 tu depa saja buat manja nak minta mama buat itu ini, mama pulak walau pun la ni tengah agak kesibukan dengan macam2 urusan tapi tak mungkin menghampakan anak2 yg tersayang...

Cara buat roti ni akak belajar dari blog Rozzan beberapa tahun yang lalu, & merupakan salah satu blog terawal yang akak ikuti. Walaupun tuan punya blog seorang lelaki tapi kalau tengok masakannya, memang boleh pengsan..heeee....Contoh yang baik untuk hero2 akak yang berlima tuuu! Oh yea, bahagian intinya akak tak gunakan corned beef sebaliknya akak gunakan inti daging yang dimasak ikut tekak sendiri. Akak copy resepinya disini dengan sedikit pengubahsuaian, jika nak tengok resepi asalnya sila klik di bawah tu yea...thanks to Rozzan!

SUMBER : ROZZAN Klik SINI

(dgn menggunakan basic bread recipe dari Pn.Roshayati)

Bahan A
  • 440 gram tepung roti/ high protein flour
  • 60 gram tepung superfine (saya gunakan tpg Hong Kong)
  • 100 gram gula (saya gunakan 70 gm jer)
  • 1 sudu teh garam halus
  • 30 gram (2 sudu besar) susu tepung
  • 1 sudu teh bread improver
  • 4 sudu teh (1 paket) yis kering (10-11 gm)

Bahan B
  • 250 ml air
  • 1 biji telur (pukul sikit)

Bahan C
  • 80 gram shortening /lemak sayuran

Cara :
1) Masukkan kesemua bahan A kedalam mangkuk mixer. Dgn speed yg perlahan, ratakan bahan dgn menggunakan dough hook.

2) Tuangkan telur sedikit2 ke dalam bahan A sambil terus menguli/mengadun dgn mixer. Kemudian masukkan pula air sedikit demi sedikit dan terus uli sambil ditinggikan sedikit speed mixer tersebut. Uli hingga adunan agak lembut dan licin.

3) Masukkan bahan C ke dalam adunan tadi dan uli lagi hingga adunan jadi licin dan tak melekat di sekeliling mangkuk mixer. Biarkan doh selama 30 - 40 minit.

4) Setelah itu, tumbuk2 doh dan uli untuk keluarkan angin. Ini amat penting untuk menghasilkan texture roti yang lembut dan tidak berongga besar.

5) Bahagikan doh kepada 3 bahagian, berat setiap bahagian kira-kira 330-350 gm. Bulat2kan doh. Rehatkan 10 minit.

6) Keluarkan angin dari doh dengan cara menekan dan memicit doh tersebut lalu bulatkan sekali lagi.

7) Canai doh hingga menjadi 'rectangle' seperti di gambar bawah tu.. Kemudian sapukan sedikit sos atau sambal rata2 di permukaan doh tadi dan taburkan dgn inti corned beef atau apa-apa pun inti kesukaan anda. Gulung dgn kemas dan potonglah dgn pisau yg tajam dgn ketebalan roti tu mengikut citarasa anda. Buatlah serupa kpd 2 lagi bahagian doh roti tadi.

8) Alihkan potongan2 roti ini ke dalam acuan kertas dan biarkan ia naik sekali lagi kira-kira 30 minit. Bakar selama kira-kira 15-20 minit (atau hingga masak kekuningan) dgn suhu 180 darjah Celsius.


INTINYA (My style)

  • 300 g daging bahagian topside (dicincang halus)
  • 3 biji bawang besar (potong dadu)
  • 2 buah tomato (potong dadu)
  • 1/2 sudu besar serbuk oregano
  • 1 sudu teh serbuk lada hitam
  • 2 sudu besar mentega
  • Garam secukup rasa

UNTUK TABURAN (Atas Roti)
  • 3 kepingan keju (dipotong kecil2)

Cara membuat intinya:
  1. Panaskan mentega sehingga cair. Tumiskan bawang besar sehingga layu.
  2. Masukkan daging cincang, tambahkan sedikit air, kacau2kan, biarkan seketika sehingga daging empuk
  3. Kemudian masukkan pula bahan2 lain seperti serbuk oregano, lada hitam & garam secukup rasa dan kacau2 biar sebati
  4. Terakhir masukkan tomato, kacaukan sebentar saja dan tutupkan api.

UNTUK DISAPU PADA PERMUKAAN ROTI :

  • Sebiji telur
  • 3 sudu besar susu cair

CARA MEMBUATNYA :
  1. Campurkan telur & susu cair, pukul sebentar lalu ditapis
  2. Gunakan  berus untuk disapu di atas permukaan roti


1. Doh yang sudah dicanai menjadi rectangle, sapukan terlebih dahulu  dengan sos cili sehingga rata
2. Letakkan inti daging secukupnya diatas sos
3. Taburkan kepingan keju dengan sama rata diatas inti daging





1. Gulung bahagian doh roti dengan cermat perlahan2 sehingga selesai kesemuanya
2. Kemaskan gulungan supaya tiada yang terkeluar





 
Potong sama besar kepada beberapa bahagian dengan pisau tajam (akak dapat 6 bahagian)



 
1.Bahagian roti yang sudah dipotong, susun diatas dulang pembakar dan sapukan permukaan roti dengan bahan sapuan iaitu telur + susu cair. 
2.Rehatkan selama setengah jam. Bakar selama 15 minit pada suhu 180C.


3 comments:

  1. Azlina....
    Kak cek nak sebiji...sedap ni kan...kenyang kalau dapat makan seketul ni...:D

    ReplyDelete
  2. sedapnya kak..biasa saya beli kat kedai jerk..nak satu..hehe

    ReplyDelete
  3. Cik Cek..Mmg kenyang yg teramat2 kalau mkn seketul roti ni sbb beso tuuu! Jgn kata sebijik, kak cek punya pasal cakap je la nak bape pon bolehh.. :)

    Totie@Tomy..Nak jugak yea! Hehe..boleh3, tp meh la sini dtg amik sendiri..ehhh akak gurau je tau...:)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...