Sunday, October 10, 2010

MEE HAILAM

Assalamualaikum buat semua yang hadir di sini...dah minum petang ke ? Mee hailam ni yang dimasak baru kejap tadi tapi dah pun habis licin semuanya. Masak mee macam ni memang senang kerja, sekali masak je dah siap untuk dimakan.  

Kalau masakan berlauk tu, paling2 kalau famili akak ni mesti ada 4 jenis lauk di depan mata, nak masak nasi lagi...huh...disebabkan pagi2 tadi akak berkejar ke Kampar dan balik pun dah agak petang so ini lah je yang sempat untuk dimasak...10 minit dah siap, senang kan kalau hari2 masak mee!!!  


BAHAN BAHANNYA

1 kg mee kuning (basuh dan toskan) 
300g 1si ayam dipotong kecil2  
300g udang sederhana besar  
5 keping fish cake fucuk keluaran Hikmah Food (semestinya halal)  
5 biji bawang merah )  
3 biji bawang putih   ) dikisar 
1cm halia                      ) 
  1 biji bawang besar dihiris2
1 biji tomato dibelah 4 setiap satunya
1/2 biji carrot dihiris nipis  
3 tangkai sawi dipotong2 kecil 
1 sudu makan cili kering kisar  
1 sudu makan sos tiram  
2 sudu makan sos cili 
1 sudu makan sos ikan  
2 sudu besar perencah Hilal (utk pekatkan kuah, boleh ganti dgn 1 sudu makan tepung jagung di bancuh dengan secawan air)
2 sudu besar kicap Mee  
3 sudu besar kicap lemak manis  
Minyak untuk menumis


CARA MEMBUATNYA 
  • Mula2, tumiskan bawang besar sehingga agak kekuningan lalu masukkan bhn2 kisar termasuk cili kisar. Masukkan sedikit air jika agak kering
  • Bila dah agak garing, masukkan semua jenis sos dan diikuti isi ayam, udang dan fish cake fucuk.
  • Masukkan perencah Hilal atau bancuhan tepung jagung
  • Tambahkan air sebanyak 1 cawan
  • Masukkan carrot, tunggu agak lembut baru masuk sawi pulak
  • Dah mendidih, tuangkan kicap mee dan lemak manis diikuti mee kuning dan gaulkan terus supaya rata kicap dengan mee
  • Masak mee tak payah lama2 nanti kurang sedap, agak2 dah gaul rata tu boleh la ditutup api dan terus dimakan bersama famili tersayang...

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...