Tuesday, April 13, 2010

BANANA MOIST CAKE

Dah jenuh masak lauk pauk untuk restoran, so petang2 begini terasa nak buat something different pulak. Asyik cium bau ayam, daging, ikan terasa tension pulak akak. Nak release tension akak pun buat la kek pisang lembab ni. Resepi dapat dari blog bro Rozzan, thanks bro.. 

BAHAN2NYA :

250g mentega
340g gula (akak buh 300g jer sbb on diet konon )
4 telur gred A
1 tsp vanila
4 tbsp susu cair
3 cwn pisang dilecek
2 cwn tepung gandum
1 tsp soda bikarbonat
1 tsp serbuk penaik
1/2 tsp garam
kacang walnut, pecan & hazel (akak buh walnut sbb itu je yg ada)

CARA MENYEDIAKANNYA :
 
Pukul mentega & gula sampai kembang.
Masuk telur 1 per 1 diikuti vanila, susu & garam.
Masuk pisang & tepung, kaup balikkan.
Tuang dlm tin pembakar yg dah digriskan, akak buat dlm cup sebab senang anak-anak nak makan. Letak kekacang kat atasnya sebelum dibakar.
Bakar 180C 1 jam.
Kek banana moist yg mama buat memang best ! 3 dari 5 hero kesayanganku...

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...