Assalamualaikum...Tentu anda semua sudah pun kekenyangan setelah mengadap hidangan makan tengahari kan! Akak pun...Menu kat atas tu salah satu hidangan for lunch baru kejap tadi. Biasa tak makan ikan sebelah atau dikenali juga dengan nama ikan sisa nabi? Apek si penjual ikan ni pun reti sebut nama ikan sisa nabi ni..Masa akak kecil2 dulu emak selalu sangat beli ikan ni tapi dulu2 saiznya kecil2 & comel2 je. Ni sekali hubby beli yang besar saiznya, terkejut pulak bila tengok, tak sangka ada sebesar gini..
Bagi akak yang paling best ikan ni kalau digoreng garing2. So, kali ni akak masak style tomyam sikit. Waaa, memang best tau udah la isinya manis sekali, kena pulak rasa tomyam dgn serai & cili padinya, memang sangat menyelerakan.. Kalau tak caya, cuba laa....
BAHAN BAHANNYA
- 3 ekor ikan sebelah dibersihkan seperti biasa
- 2 batang serai dihiris halus2
- 10 tangkai cili padi dihiris memanjang
- 2 tangkai cili merah dihiris memanjang
- 2 buah tomato dibelah 4 setiap satu
- 2 labu bawang besar dihiris nipis
- 5 helai daun limau purut
- 1 kiub perencah tom yam dihancurkan
- 2 sudu besar sos ikan
- Sedikit gula
- Garam & serbuk kunyit secukupnya
CARA MEMBUATNYA
- Lumurkan sedikit garam dan serbuk kunyit secukupnya pada keseluruhan ikan dan gorengkan ia agak garing, angkat & ketepikan
- Ambil 2 sudu minyak lebihan goreng ikan tadi dan panaskan, tumis kesemua bahan2 yang dihiris seperti serai, cili padi, cili merah, tomato, bawang bersar & serai, biarkan ia agak layu
- Diikuti dengan kiub perencah tom yam & sos ikan, kacau2kan biar rata
- Apabila sudah rata, masukkan sedikit gula dan daun limau purut, kacau2kan sebentar saja & tutup api
- Tuangkan sos tomyam ni ke atas ikan goreng tadi dan sedia untuk dihidangkan