Tuesday, January 10, 2012

APAM GANDUM ROSE YANG MENAWAN


Assalamualaikum...Bertemu sekali lagi dengan juadah yang sempat akak masak untuk minum petang tadi. Sempurna jugak hajat nak mencuba resepi apam dari dapur Ayu Safieza @ Kitchen Colours, adik yang amat akak kagumi atas kerajinannya di dapur 
& rajin jugak sambung study lagi. Terus terang akak nyatakan disini memang akak jarang buat kuih apam, tapi sekali bila tengok yang Ayu buat tu cantiknya, warna pink pulak tu, mula la terbit rasa nak meng"apam". At first tu risau jugak takut apam tak menjadi naiknya sebab sepanjang hari ni cuaca mendung tapi Alhamdulillah, naik cantik sangat sampai nak terkeluar dari loyang dah pulak.

Apam ni dah tak dan tunggu betul2 sejuk, after 30 minutes keluar dr steamer akak pun terus potong & hidang untuk makan petang. Siap dengan kopi susu lagi...Nampaknya seisi keluarga sukakan apam ni, tengok hubby makan pun tak putus2, actually kan hubby akak ni cerewet jugak pasal kuih2 ni, tapi yang ni nampaknya berselera dia makan walaupun kami semua lambat lunch sekitar 3.30 petang tadi.

Ayu, thanks yea sebab sharekan resepinya, izinkan akak copy resepi apam yang sedap ni disini pulak utk my future reference & berkongsi jugak dgn yang lain. Thanks again.. :))


Apam Gandum Rose 

Ingredient:

  • 500 g of flour
  • Rose paste
  • 3 / 4 cup castor sugar
  • 2 cups water
  • 11 g instant yeast
  • 1 / 2 cup water, dissolve
  • Grated white coconut pinch of salt
Methods:

  1. Mix all the dry ingredients at one time in a mixing bowl. 
  2. Add water in small portion by portion together with the rose paste. 
  3. Leave to rest for ½ hr and pour in food mixer. Blend till smooth.  
  4. Grease steam pan with cooking oil and pour the smoothed batter. Leave to rise in 1 hour or up to double amount. 
  5. Steam over  the boiling water for 40-45 minutes (wrap the cover with kitchen towel). 
  6. Cool apam completely before cutting. Serve with grated coconut.


9 comments:

  1. assalam kak, gebusnya apam akak ni..sedapnya.teringat masa kecikx2 dulu mak saya selalu buat apam potong gini pastu mkn ngan kelapa tu:)

    ReplyDelete
  2. Assalamualaykumwbh kak...

    Tahniah...wah, sonoks yer bila masak then the man of the house suke....err, hubby kita pun celewet tau bak2 kuih muih ni....he loves this too. Wah ..cantik je apam kak..mkn panas2 sebenarnya lagi sodaaap! Tgn yg sekali buat je..mesti jadi...:)

    Terima kasih kak, krn sudi cuba recipe ni...simple but mengimbas memory lelama kan? Alhamdulillah Ayu dah siap thesis and Insya'Allah, next balik balik kene kerje...uwaaaaaaaaaaaaaa.......sob sob sob....

    ReplyDelete
  3. Azlina,
    suka tul nampak apam gandum nie..nak try yang nie pulak..anak bujang suka.
    btw terimakasih tunjuk ajar buat steam buttercream tu..nnti kita cuba...camgitu yer buatnya...

    ReplyDelete
  4. rugi tak kerumah k.ina semalam,,kalau tak boleh makan apam..suri paling suka bau apam..

    ReplyDelete
  5. Nak buat utk Aziz rasanya hari ni, ibu dia pun suka apam...hehe...akak buat kaler hijau ek?

    ReplyDelete
  6. kak , kite pon berkenan tgk kat uma ayu..ni ada plak kat uma akak..nk cuba jugak nnt..

    ReplyDelete
  7. Nieza..Waalaikumussalam,ha ahh mmg gebu sgt2 apam tu, mcm org yg buatnya..hik3..akak jarang jumpa org jual apam yg sedap, tu yg nak buat sgt, puas bila elok menjadi..:)

    Ayu Safieza@Humaira..Waalaikumussalam, terima kasih sebab sudi jenguk apam rose akak pulak w/pun x segebu apam yg Ayu buat tp tetap sedap di tekak akak. Mmg dah licin kami anak beranak kerja kan..Betul tu, mkn panas2 lg sodap!
    Akak pun tumpang gembira dgn kejayaan Ayu..seronok tu bila dh boleh start kerja..Alhamdulillah!!

    SuriSolehah..Tu laa, nape lambat sampainya? Hehe..actually kn kami semua mkn sampai ke malam apam ni, sampai abis licin mlm tu jugak..Nanti suri try buat pulak yea! :)

    Zanafahmi..Warna hijau pun lawo jugak! Warna apa2 pun x kisah la kan, yg penting sedap di mkn..Aziz suka makan apam yea...haa cpt2 buat tau!! :)

    Mummyseri..Tu lah, akak pun mula jatuh hati tengok kat dapur Ayu, nasib baik buat menjadi & sedap bukan main..Nanti buat la tau..senang je bahan2nya tu kan! :)

    ReplyDelete
  8. waduh mmg gebus gebas apam akak nih!kita mmg suker apam tepung gandum banding ngan apam beras..x muak makan kan!!bak sepotong..gulpp!

    ReplyDelete
  9. salam k.ina.Umah atie pon alam gak xmengapam..bila tgk apam akak ni trgoda la pulak..hihi

    ReplyDelete