Tuesday, January 10, 2012

IKAN BAUNG MASAK LEMAK BELIMBING BULUH


Assalamualaikum....Apa menu anda untuk lunch tadi? Tentu dah cukup menyelerakan dan menambat hati insan tersayang. Dah tak larat rasanya memasak lauk ayam (walaupun anak2 tak reti cemuih memakannya) so kita tukar pulak dengan lauk ikan. Ikan ni namanya ikan baung, rasanya sangat2 la manis & sangat2 sedap bagi penggemarnya. Harganya pulak, memang agak mahal tapi sesekali makan apa salahnya kan! Memang sedap dimasak cili api, setengah dari bahagian isinya akak goreng biasa saja untuk anak2 yang masih kecil. Goreng saja pun sedap, kulitnya tu garing emmmmm.....

Resepi yang simple tapi cukup menyelerakan bagi yang meminati masakan lemak cili padi. Lagi pedas lagi ummphh, kalau masak lemak tak cukup pedasnya memang tak berselera la nak makan...Apa2 pun kita memasak harus mengikut tekak & selera masing2, kalau tak suka pedas jangan diletak cili padi, tukar la ke cili merah. Selamat memasak... :))


BAHAN BAHAN

  • 3 ekor ikan baung sederhana besar (dipotong kepada beberapa bahagian)
  • 6 buah belimbing buluh dibelah 2 setiap satu
  • 2 tangkai cili merah dibelah tengah
  • 2 batang serai diketuk2
  • 1 mangkuk santan sederhana pekat dari sebiji kelapa
  • 1 asam keping
  • Garam secukup rasa

BAHAN2 DIKISAR BERSAMA 

  • 15 tangkai cili padi 
  • 8 ulas bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • Sedikit halia
  • Kunyit hidup sebesar ibu jari

CARA MEMASAKNYA

  1. Tumiskan kesemua bahan yang dikisar & serai dengan sedikit minyak sampai naik aromanya
  2. Masukkan santan, asam keping, belimbing  & cili merah, kacau2kan selalu, api sederhana perlahan 
  3. Apabila hampir mendidih, masukkan kesemua ikan diikuti dengan garam secukupnya, tunggu hingga mendidih sebentar dan boleh la ditutup api. Sedia untuk dihidangkan.


3 comments:

  1. k.ina betul cakap,memang suri terliur habis..ingat kat kg hari tu jiran suka memancing..dia bagi kepala baung..mak masak tempoyak..sedapnyaaaa..

    ReplyDelete
  2. Kechur2 telan2 air lir dah akak ni...sedapnya...makan ngan nasi panas2...ada lak sambal belacan ..ulam jering ke petai ke...fuhhh...:)

    ReplyDelete
  3. SuriSolehah..Masak tempoyak? Alamak, sedapnya..apalg kalau ikan yg baru dikail, fresh lg...next time nak msk tempoyak pulak.. :)

    Cik Cek..Memang kena sgt la ada sambal & ulam2an, tu yang terlajak mkn sampai 2 pinggan nasi kan kak Cek!! :))

    ReplyDelete