Tuesday, January 31, 2012

IKAN SEBELAH GORENG TOMYAM


Assalamualaikum...Tentu anda semua sudah pun kekenyangan setelah mengadap hidangan makan tengahari kan! Akak pun...Menu kat atas tu salah satu hidangan for lunch baru kejap tadi. Biasa tak makan ikan sebelah atau dikenali juga dengan nama ikan sisa nabi? Apek si penjual ikan ni pun reti sebut nama ikan sisa nabi ni..Masa akak kecil2 dulu emak selalu sangat beli ikan ni tapi dulu2 saiznya kecil2 & comel2 je. Ni sekali hubby beli yang besar saiznya, terkejut pulak bila tengok, tak sangka ada sebesar gini..

Bagi akak yang paling best ikan ni kalau digoreng garing2. So, kali ni akak masak style tomyam sikit. Waaa, memang best tau udah la isinya manis sekali, kena pulak rasa tomyam dgn serai & cili padinya, memang sangat menyelerakan.. Kalau tak caya, cuba laa....


BAHAN BAHANNYA

  • 3 ekor ikan sebelah dibersihkan seperti biasa
  • 2 batang serai dihiris halus2
  • 10 tangkai cili padi dihiris memanjang
  • 2 tangkai cili merah dihiris memanjang
  • 2 buah tomato dibelah 4 setiap satu
  • 2 labu bawang besar dihiris nipis
  • 5 helai daun limau purut
  • 1 kiub perencah tom yam dihancurkan
  • 2 sudu besar sos ikan
  • Sedikit gula
  • Garam & serbuk kunyit secukupnya

CARA MEMBUATNYA

  1. Lumurkan sedikit garam dan serbuk kunyit secukupnya pada keseluruhan ikan dan gorengkan ia agak garing, angkat & ketepikan
  2. Ambil 2 sudu minyak lebihan goreng ikan tadi dan panaskan, tumis kesemua bahan2 yang dihiris seperti serai, cili padi, cili merah, tomato, bawang bersar & serai, biarkan ia agak layu
  3. Diikuti dengan kiub perencah tom yam & sos ikan, kacau2kan biar rata
  4. Apabila sudah rata, masukkan sedikit gula dan daun limau purut, kacau2kan sebentar saja & tutup api
  5. Tuangkan sos tomyam  ni ke atas ikan goreng tadi dan sedia untuk dihidangkan


4 comments:

  1. Salam kak ina..kat tesco seri iskandar ni memang ada selalu ikan ni..cuma tak beli sebab tak tahu nak masak camana...lepas ni bolehlah beli..try resepi kak ina..

    ReplyDelete
  2. salam kak ina...
    sy dh tua2 ni br kenal ikan sblh...kalo idak, tau ikan kembung je!

    ReplyDelete
  3. emmm..suri pernah beli sekali je ikan ni..tupun tak tahu nk masak apa..just goreng gitu je..kat sini banyak dan besar2,nanti boleh beli cuba resipi nilah hehe

    ReplyDelete
  4. Kerull...Ikan tu kalau digoreng begitu saja pun sedap jugak, sebab isi dia manis dan ekor dia tu kalau betul2 garing mmg mcm keropok..hehe..nanti try tau! :))

    Ummiaisyah...Sesekali tu cuba la ikan sebelah ni, anak2 mesti suka, apakan lg umminya.. :))

    Surisolehah...Cuba tau, jgn tak cuba, anak2 suri sure suka punya! goreng mcm tu je pun sedap, kalau emak akak dulu2 pernah jugak dia msk kari... :))

    ReplyDelete