Wednesday, February 1, 2012

UDANG MASAK KARI SAMBAL BELACAN


Assalamualaikum....Bertemu semula dengan menu kari udang yang pedas meletup ni. Sesiapa yang tak tahan pedas tu jangan dekat2, nanti berasap telinga kalau termakan kari akak ni. Takde laa, gurau je. Akak buat kari ni ada letak sambal belacan sikit, emmm sedap tau kari udang ni. Kalau dicicah dengan capati ataupun roti canai memang terangkat. Dan kalau dah disimpan semalaman bertambah2 lagi kelazatannya. Sorry yea, tukang masaknya puji lebih2 pulak kali ni..Tak boleh lama2 di sini nampaknya, jom jemput makan.... :))


BAHAN BAHAN
  • 30 ekor udang sederhana besar (dikupas sikit bahagian kulitnya)
  • 2 sudu besar serbuk kari ikan
  • 2 sudu besar sambal belacan (buat mcm biasa tapi dikisar halus)
  • 5 tangkai cili padi dibelah tengahnya
  • 2 buah tomato dibelah 4 setiap satunya
  • 3 biji ubi kentang dibelah 4 setiap satunya
  • 1 1/2 cawan santan sederhana pekat
  • 1/4 cawan air asam jawa
  • Sedikit garam & gula sebagai perasa

Bahan yang perlu dikisar bersama2 dengan sambal belacan
  • 8 ulas bawang merah
  • 1 labu bawang besar
  • 5 ulas bawang putih

Bahan penumis
  • 3 ulas bawang merah dihiris nipis
  • 2 ulas bawang putih dihiris nipis
  • 2 cm hali dihiris halus2 memanjang
  • 1 sudu kecil halba campur

CARA MEMBUATNYA

  1. Mula2, panaskan 3 sudu minyak masak & tumiskan semua bahan2 penumis sehingga garing lalu dimasukkan bahan2 yang dikisarkan bersama termasuk sambal belacan, kacau2kan selalu dan biarkan ia sebentar sehingga naik aromanya
  2. Apabila dah cukup garing bahan2 tadi, masukkan serbuk kari ikan (tak perlu campur air pun takpe) kacau2kan biar rata, biar hingga agak garing dan mesra rempahnya
  3. Masukkan pula ubi kentang, kacau2kan dan diikuti dengan santan, sesekali kacau & tunggu sehingga ubi kentang tu empuk baru la dimasukkan pula udang, cili padi & buah tomato 
  4. Yang terakhir masukkan air asam jawa, garam & sedikit gula, biarkan ia mendidih sebentar. Memasak udang tak perlulah terlalu lama. 5 minit dah cukup untuk udang bersaiz sederhana masak dengan sempurna.Tutupkan api & sedia untuk dihidangkan.

11 comments:

  1. kak, sedapnya lauk ni..lawan ngan nasi panas-panas..terasa rasa dah kat mulut ni :)..bole try bile2, belacan tu yg sedapnya kan kak..

    ReplyDelete
  2. kalau tukang masak mesti sangat sedap..tengok pic pun tau..sedap yer ada sambal belacan kat kari nie...nak cuba laa bila bila nanti

    ReplyDelete
  3. telan air liur tgk kari udang kak lina ni.... rasanya sy tak pernah lg masak kari udang kecuali kari utk mee kari tu.. hehe..

    ReplyDelete
  4. Wslm Ina, amboi..nak diet ye? Udang tu bnyk kolestrolnya, takyah diet la....pi order cheese powder, rugi tak makan..hehe..

    ReplyDelete
  5. Mummyseri..Mmg betul2 tu, silap2 bertmbh2 nasi kat dlm pinggan..sambal belacan tu buat penambah rasa..Cuba la kalau nak tahu sedap or tidak.. :)

    Kak Asma..Saja2 tukang masak nak buat kecoh. Cuba la nanti yea, cuma risau kot anak2 x biasa pedas2 ni. Kalau kat rumah ni semua dipaksa mkn pedas ikut mcm omaknya.... :)

    Madihaa aka Ratna...Akak pun sesekali je msk kari udg ni, kdg2 no idea nk msk apa dh...kari udg ni kalau masukkan mee pun dh jadi mee kari udg.. :)

    Zanafahmi...Aduyaiiii, dtg menggoda suruh beli cheese powder tu yea? Mmg dah rasa mcm nak beli ni..sabor bnyk2...Msk udg2 ni pun selalu mkn 2-3 ekor je, mmg jaga bab kolestrol ni maklumlah umur dh angka 4 didepan...hehe :)

    ReplyDelete
  6. As'salam Ina

    Lama betul tak makan udang kat rumah k.ct, bila terpandang lauk udang sambal belacan ni..meleleh jap air lur. nampak sangat sedap pekat cecah dengan lempeng pun layan juga ni Ina.

    k.ct mintak amik resipi boleh ya, halalkan, terima kasih :)

    ReplyDelete
  7. first time dengar udang masak kari letak sambal belacan... Tentu berasap telinga... Sedap ni makan dengan nasi panas-panas..

    ReplyDelete
  8. Salam.. Wah sedapnya kak.. Nur baru masak sambal udang 2 hari lepas.. :)

    ReplyDelete
  9. sy ni kalo seminggu x jumpa kari..mula la lain mcm rasanya...mmg hantu kari!

    ReplyDelete
  10. salam...mak aiii perot yg berdangdut nie terus jadi rock nie ha...nampak udang tergolek2 dlm pinggan tu menggoda sungguh....musti sedap...

    ReplyDelete
  11. Ct Delima..Waalaikumussalam, terima kasih sy ucapkan keran sudi dtg tengok kari udg tu, alahai cian pulak dh meleleh air liur tu,kalau ada lg boleh jugak bg semangkuk...cuba la bila2 free nanti yea kak ct...macehhh :))

    Harleena...kalau msk kari ikan pun ok jugak letak sikit sambal belacan, memang lain sikit rasany nanti.. :))

    Nur-nba..Wah, sambal udg pun favourite akak..tp mkn seafood2 ni x leh selalu sgt, nanti bnyk penyakit dtg pulak kan! :))

    ReplyDelete