Salam semua....Jemput lah makan jemput-jemput pisang ni, panas2 lagi tau..buat jemput2 ni di waktu malam untuk dikunyah2 sambil melipat kain yang menggunung sebab dah 2 hari tak melipatnya. Semasa update n3 ni dah tinggal beberapa ketui je cokodok ni....(pernah dengar tak perkataan COKODOK??)
Malam ni tak makan nasi pun, tak larat nak makan sebab penat sangat dengan aktiviti luar (cabut rumput kat depan kedai laaa...) Kalau ada orang suap, best kan...
Apa2 pun ini la resepi untuk gorengan jemput-jemput pisang kali ini. Akak kalau buat jemput2 ni ikut bantai je apa yang ada pada waktu tu...Janji bila makan rasanya sedap. Lagi satu, dah nama pun jemput2 mesti la guna jari kan, ada pulak sorang tu (tak leh bagitau nama dia, rahsia la konon2nya) kata dia geli la guna jari, baik guna sudu. Ikut suka la kan, bagi akak baik lagi pakai jari2ku yang comel ni. Kalau ada sesape yang tak reti buat boleh la cuba ya!
BAHAN-BAHANNYA
15 biji pisang yg masak ranum (dibuang kulitnya ok)
1 cawan tepung naik sendiri
1 cawan tepung gandum
3 sudu besar gula pasir
3 sudu besar susu segar
Minyak untuk menggoreng
Air garam (1 sudu teh garam campur 1 cawan air)
CARA MEMBUATNYA
Masukkan semua bahan kecuali minyak dan air garam ke dalam mesin pengisar dan kisarkan sehingga pisang betul2 hancur dan sebati
Tuangkan ia ke bekas yang bersesuaian
Panaskan minyak di kuali dengan api sederhana
Ni cara mak akak ajar, celup2 dulu jari-jemari ke dalam air garam sebelum menjemput adunan pisang tu
Jemput dengan tangan bulat2 ikut saiz yang kita suka dan masukkan ke dalam minyak perlahan2
Alih2kan sekali sekala tapi jgn selalu sgt nanti tak jadi membulat, jadi melonjong pulak
Dah agak coklat warnanya bolehlah diangkat dan toskan betul2 dulu minyaknya sebelum dimakan panas2