Friday, November 26, 2010

LALA BERSOS TIRAM & DAUN BAWANG

Assalamualaikum...salam Jumaat buat semua. Ni akak sempat jugak update n3 sambil tunggu ayam panggang dalam oven tu. Senang buat ayam panggang ni, tak payah makan nasi dah. Ok, kat gambo tu siput lala yang akak masak tengahari tadi. Sedapnya lala ni tak terkira tau..isinya pulak beso2 gitu, rasa isinya pulak teramat la manis. Memang berbaloi membelinya. Cara memasaknya pun simple je tapi walaupun nampak simple rasanya sedap...yang penting lala tu mesti la fresh. So bagi sape yang suka makan lala boleh la cuba memasaknya begini, ok!! BAHAN-BAHANNYA
  • 1 kg siput lala
  • 6 biji bawang putih dicincang2 halus
  • 1 biji bawang besar dipotong dadu
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar sos cili
  • 1 kiub pati ikan bilis
  • 2 pokok daun bawang dipotong2
  • 1 sudu besar gula
  • Garam secukupnya
  • 2 sudu besar untuk menumis
CARA MEMASAKNYA
  1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga kekuningan
  2. Masukkan sos tiram dan sos cili diikuti kiub pati ayam dan tambah sedikit je air supaya tak terlalu kering dan kacau2kan
  3. Masukkan siput lala dan kacau2kan sehingga semua kulit terbuka sehingga nampak isinya
  4. Masukkan gula dan garam secukupnya, kacau hingga rata dan boleh la ditutup apinya.

No comments:

Post a Comment