Friday, November 12, 2010

ASAM PEDAS IKAN PARI

Assalamualakum buat semua....harap semuanya sihat2 yea! Seperti biasa akak sampai kat sini dah malam, orang lain dah nak masuk bilik tidur akak baru dapat nak menjenguk kat sini. Yang kat gambar tu adalah asam pedas ikan pari yang akak masak tengahari tadi. Akak kalau masak asam pedas mesti la betul2 pedas, kalau ala-ala nak pedas je baik tak payah masak dan tak payah makan.. Setiap kali memasak ikan pari ni, akak akan teringat kepada pembantu rumah akak yang pertama dulu, Yus namanya. Dia ni boleh kata semua yang akak masak dia akan makan dengan berseleranya, kira dia ni memang senang la nak jaga (akak ni jaga pembantu rumah macam jaga anak2 la pulak kan...) Tapi bila time masak ikan pari je, sikit pun dia tak teringin nak makan. Sekali tu akak pun tanya dia kenapa tak makan ikan pari. Dia pun jawap dia tak sanggup nak makan ikan pari sebab ikan pari tu jenis ikan yang beranak, bukannya jenis bertelur. Akak pun tanya sape cakap, katanya nenek dia..wakakakaaa.....tak kuasa dah nak layan. Emmm, less people more food kan!! BAHAN-BAHANNYA
  1. Seekor ikan pari (dipotong sederhana besar)
  2. 3 sudu besar cili kering *
  3. 6 biji bawang merah *
  4. 1 labu bawang besar *
  5. 3 biji bawang putih *
  6. 2 cm belacan bakar *
  7. 2 batang serai ( 1 diketuk & 1 lg dikisar bersama2 bahan yg lain)
  8. 2 hirisan lengkuas diketuk2
  9. 1 mangkuk air asam jawa sederhana pekat
  10. 1 mangkuk air
  11. 1 bunga kantan dibelah 2
  12. 10 bij kacang bendi
  13. 2 tangkai daun kesum
  14. Garam secukup rasa

CARA MEMBUATNYA

  • Mula2 kisarkan sehingga betul2 halus semua bahan bertanda * bersama sebatang serai
  • Panaskan minyak lebih kurang 2 sudu besar dan tumiskan semua bahan kisar tadi bersama2 serai dan lengkuas yang diketuk, biarkan sehingga betul2 garing, boleh tambah sedikit air jika terlalu kering
  • Masukkan air asam jawa, dan semangkuk lagi air, tunggu mendidih sebentar
  • Dah mendidih masukkan bunga kantan, kacang bendi dan daun kesom, tunggu sebentar sambil dikacau2 bil hingga nampak berminyak di permukaannya
  • Akhir sekali masukkan ikan pari dan garam secukupnya
  • Tunggu mendidih dan tutup api apabila ikan sudah betul2 masak dan sedia untuk dihidangkan

1 comment:

  1. bagus la akak ni layan pbantu mcm fmly. emmm... asam pedas ikan pari mmg best. bakar pun sodap...

    ReplyDelete