Wednesday, November 24, 2010

APAM PELANGI

Assalamualaikum buat semua yang hadir di sini...Yeay!!! Petang tadi tercapai jugak hajat nak buat apam pelangi ni..Dah lama dok simpan rasa jeles dan geram bila tengok dah ramai yang mencuba dan semuanya cantik2 belaka. Buatnya pun tak susah dan hasilnya memang sedap dan gebu. Cuma loyang yang digunakan lebih besar dari sepatutnya, tu yang nampak tak berapa tinggi apamnya tu... 

Resepi ni akak ambil dari rumah Kak Jun. Asalnya dari Hana. Terima kasih yang tak terhingga akak ucapkan buat kedua2nya dan izinkan akak berkongsi disini resepinya.. :))
BAHAN-BAHANNYA
  • 2 biji telur
  • 1 sudu teh ovellet
  • 1/2 sudu teh esen vanila
  • 150 gm tepung gandum
  • 150 gm gula halus - hana cume buh 90g je
  • 125 ml santan kara
  • 1 sudu teh baking powder
  • garam secubit
  • pewarna
CARA MEMBUATNYA
  1. Pukul telur dgn gula dan ovelet sampai gebu.
  2. Masukkan santan dan esen vanilla kacau sebati.
  3. Masukkan tepung yg diayak bersama baking powder kacau rata.
  4. Bahagi kepada 3 warna yg kita suka. Tuangkan selapis demi selapis sehingga habis dan kukus 30 minit sehingga masak.
Lorekan yang akak buat agak dalam.....

...hasilnya jadi bergelombang di bahagian lorekan tu. So, next time kalau nak lorek jgn dlm2 sgt

2 comments:

  1. Thanks kak Nor sebab sudi menjenguk apam pelangi yg tak berapa pelangi warnanya tu..kembang lubang hidung ni kena puji..:)

    ReplyDelete