Thursday, August 18, 2011

BADAK BERENDAM LAGI, STYLE LAIN PULAK


Assalamualaikum...Semoga semuanya sihat2 selalu didalam menjalani ibadah puasa, mudah2an puasa & segala amalan kita diterima Allah hendaknya. 

Kuih badak berendam ni akak buat lagi sebab sambutan yang baik dari anak2. Tapi kali ni akak buat style lain pulak. Kali ni rasa dia lebih manis sebab di bahagian bawahnya tu akak taburkan dengan gula. Kemudian kukuskan sebentar & gula tu akan cair. Emmm...sedap tau. Ada jugak orang yang letakkan di dalam kelongsong daun pisang macam kuih tepung pelita tu tapi akak guna cara mudah saja sebab nak cepat..
 
 

Resepi nya sama macam di SINI << cuma akak tambah lagi 1 sudu besar tepung beras dalam kuah santannya & tak letak gula. Bila dah masak sampai pekat santan tu akak curah dalam bekas yang dah siap tersusun bebola2 yg dibawahnya akak taburkan siap2 gula macam dalam gambar di bawah ni....Kukus selama 20 minit.
 

3 comments:

  1. ala comel comelnya kak ina hippo berendam tu.. macam2 resepi gak kan..

    ReplyDelete
  2. lawanyer kalerpul hippo tu...sedap kan..saya pun nk ulang buat...

    ReplyDelete
  3. Izahdaut..Comel2 tu ikut tuan yg membuatnya kot..terlebih comel sebenornye.. :)

    Cendana Kasih..Ha ahh, memang sgt2 disukai ramai, tu yg ulang buatnya.. :)

    ReplyDelete